Kulturhus med många rum får god akustik med Troldtekt

28.09.2018

Tingbjergs nya kulturhus sticker ut med en anmärkningsvärd arkitektur, där man kan titta in i byggnadens många olika rum utifrån. Stora ytor med små avsides hörnor bildar ramen för sociala aktiviteter, och överallt i huset skapar Troldtekt en rofylld oas mitt i det myllrande folklivet.

Måndagen den 1 oktober kan invånarna i Tingbjerg i nordvästra Köpenhamn börja använda sin nya samlingsplats. Ett 1 500 kvadratmeter stort kulturhus öppnar med bibliotek, kafé, verkstäder, barnrum, boenderum och en sal till mindre konserter och andra arrangemang. Huset är ritat av arkitektbyrån COBE, som ville skapa en byggnad som sticker ut med anmärkningsvärd arkitektur men som samtidigt respekterar områdets historia.

– Som arkitekt är det ära att få lov att bygga i Tingbjerg, som är skapat av en av Danmarks stora arkitekter Steen Eiler Rasmussen och landskapsarkitekt C. Th. Sørensen. Det är en kontext som förpliktigar. Vi har försökt skapa en byggnad, som vänder avigsidan utåt och visar upp funktionerna och möjligheterna för omvärlden genom de många fönstren. Fasaden är tänkt att skapa en välkomnande känsla som gör att man vill komma in, och därigenom bidra till att vidareutveckla Tingbjergs speciella identitet, säger Dan Stubbergaard, arkitekt MAA och grundare av COBE.

Akustiken passar ett livfullt hus

Kulturhuset är en fyravåningsbyggnad, som på den ena sidan sluttar ner till gatuplanet. Inuti är huset ett stort öppet rum med olika aktiviteter fördelade på stora balkonger, som tydligt signalerar att huset är skapat för gemenskap och mångfald.

Materialvalet är enkelt med i huvudsak trä och betong, som skapar en intim atmosfär och ro för fördjupning. Den uppseendeväckande sluttande sidoväggen som går upp till nock är klädd med trälister med underliggande svart Troldtekt och taken under de många balkongerna som sträcker sig ut i rummet är Troldtekt akustikplattor i färgen naturträ.

– Det finns gott om Troldtekt i kulturhuset eftersom det ger god akustik men även en sinnlighet i rummet. Valet av svarta Troldtektplattor på väggarna får träbeklädnaden att träda fram ytterligare, förklarar Dan Stubbergaard.

Roligt att bidra till kulturhistorien

Hos Troldtekt väcker det glädje att få bidra till ett projekt, där ett modernt kulturhus står i samklang med historiens vingslag i en stadsdel skapad för gemenskap.

– Det är spännande för oss att bidra till en byggnad, som är skapad för att respektera sin kulturhistoriska och vackra placering mitt i Tingbjerg. Särskilt eftersom uppgiften bland annat har lösts genom materialvalet, där arkitekterna har satsat på naturliga, hållbara lösningar. Troldtekt är en naturprodukt som samtidigt är dokumenterat robust och hållbar så det handlar om en perfekt matchning, säger Peer Leth, vd på Troldtekt A/S.

Troldtekt har tidigare publicerat ett onlinetema om de många nya multikulturhusen, som byggts de senaste åren. I temat ingår intervjuer med experter och reportage från flera lyckade kulturhus i både Öst- och Västdanmark. Läs temaavsnittet här.

FAKTA OM TROLDTEKT A/S:

  • Troldtekt A/S är en ledande utvecklare och tillverkare av akustiklösningar för tak och väggar.
  • Sedan 1935 är trä och cement – två naturliga material – utgångsämnen i produktionen, som sker i Danmark under moderna, miljövänliga förhållanden.
  • Troldtekts affärsstrategi baseras på designkonceptet Cradle to Cradle, som är företagets centrala verktyg för att säkerställa miljövinster fram till 2022.

MER INFORMATION:

Peer Leth, vd för Troldtekt A/S: 8747 8130 // ple@troldtekt.dk       
Tina Snedker Kristensen, marknads- och kommunikationschef: 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk   

Troldtekt A/S
Sletvej 2A
DK 8310 Tranbjerg J
www.troldtekt.dk

Troldtekt AB
S:t Johannesgatan 2, 4 tr
SE 211 46 Malmö
www.troldtekt.se   

Tingbjergs nya kulturhus sticker ut med en anmärkningsvärd arkitektur, där man kan titta in i byggnadens många olika rum utifrån. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.
Det 1 500 kvadratmeter stora kulturhuset i Tingbjerg öppnar med bibliotek, kafé, verkstäder, barnrum, boenderum och en sal till mindre konserter och andra arrangemang. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.
Det finns gott om Troldtekt i kulturhuset eftersom det ger god akustik men även en sinnlighet i rummet. Valet av svarta Troldtektplattor på väggarna får träbeklädnaden att träda fram ytterligare. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.
Kulturhuset är en fyravåningsbyggnad, som på den ena sidan sluttar ner till gatuplanet. Inuti är huset ett stort öppet rum med olika aktiviteter fördelade på stora balkonger, som tydligt signalerar att huset är skapat för gemenskap och mångfald. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.
Materialvalet är enkelt med i huvudsak trä och betong, som skapar en intim atmosfär och ro för fördjupning. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.
Den uppseendeväckande sluttande sidoväggen som går upp till nock är klädd med trälister med underliggande svart Troldtekt och taken under de många balkongerna som sträcker sig ut i rummet är Troldtekt akustikplattor i färgen naturträ. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen