Imponerande nybyggnation av förskola i en sluttning

I Fulpmes i Österrike har ARGE Tabernig-Zierl Architektur använt sig av massor av trä och glas för att skapa ett arkitektoniskt blickfång där både barn och vuxna trivs.

Kindergarten Fulpmes, Österreich

Den 35 kilometer långa Stubaital i Österrike är ett populärt utflyktsmål med sina många fritidsaktiviteter och fantastiska panoramavyer över alperna. Här ligger köpstaden Fulpmes omgiven av glaciärer och mer än 100 tretusenmeters bergstoppar. Fulpmes, som ligger ca 15 kilometer från den tyrolska förbundshuvudstaden Innsbruck, är en attraktivt bostadsort – särskilt för familjer. Alla glädjer sig över den nya moderna förskolan, där cirka 140 pojkar och flickor kan utvecklas individuellt.

 

Två hus på en rejäl sluttning

ARGE Tabernig-Zierl Architektur har på en rejäl sluttning förverkligat en tilltalande nybyggnation som smälter in i omgivningen med sin ljusa träfasad, stora fönsterytor och ett utsprång som imponerar.

Byggnaden består av två tvåvåningshus som är förbundna med varandra genom en inglasad flygelbyggnad i ett plan, och som är placerade intill respektive på ett betongfundament. På så sätt har man lyckats utnyttja markens lutning optimalt och skapat fria ytor och lekytor på plan mark.

 

Mycket ljus och ljust trä

Tack vare generösa takfönster och många stora fönsterpartier flödar ljuset in i rummen och den lite annorlunda uppdelningen och planlösningen öppnar upp för många olika användningsområden.

Medan fönsterkarmarna är mörka utvändigt och därmed sticker ut markant från träfasaden, är de av ljust trä på insidan och skapar en lugn, naturlig och inbjudande atmosfär tillsammans med de ljusa golven, möblerna och trapporna i naturträ. På de målade betongväggarna kommer färgglada bilder och dekorationer väl till sin rätt.

Det harmoniska helhetskonceptet avrundas av stora runda lampor som är monterade i taket samt ljusa akustikplattor från Troldtekt, som med sina ljudabsorberande egenskaper bidrar till avsevärt ökad vistelsekvalitet i förskolans lokaler.