Rättssal med stilren design

En av de äldsta domstolsbyggnaderna i Tyskland har genomgått en omfattande renovering, där man har använt högkvalitativa akustikelement som dessutom fyller en estetisk funktion.

Photo: Oliver Edelbruch

Den imponerande nyklassicistiska byggnaden i Wuppertal (Nordrhein-Westfalen) är uppförd runt en innergård och färdigställdes 1854, vilket gör den till en av Tysklands äldsta domstolsbyggnader. Den är ritad av Carl Ferdinand Busse, elev till den kände arkitekten Carl Friedrich Schinkel som var direktör för Bauakademie i Berlin, och ska med sin tydliga arkitektoniska struktur återspegla rättsväsendets transparens och öppenhet.
I början av 1900- talet utökades domstolskomplexet på den så kallade ”Gerichtsinsel” (”domstolsön”) i floden Wupper med en tingsrättsbyggnad, och 2005 uppfördes en ny sexvåningsbyggnad.

Rättssalen Schwurgerichtssaal

Ett av domstolens viktigaste rum, inte minst på grund av dess storlek, är rättssalen Schwurgerichtssaal. Salen totalförstördes i bombanfall 1943, men restaurerades under efterkrigstiden – precis som övriga delar av domstolen. 1971 skedde fler ombyggnads- och renoveringsarbeten, och 2003–2004 ytterligare en omfattande renovering.

Troldtekt tilt line som designelement

Den moderniserade rättssalen, som nu uppfyller aktuella krav på säkerhet och digital teknik, har ett blickfång i form av den stora mosaiken ”Salomos dom” av konstnärinnan Adelheid Horschik från Wuppertal. Detta verk pryder sedan 1955 den vita väggen bakom tingsbordet.

Längs salens långsidor har Troldtekts designlösning ”tilt line” monterats på väggarna. Mönstret i dessa akustikelement ger ett synintryck som för tankarna till pärmryggar. De naturfärgade panelerna smälter väl in med de bruna dörrarna och de platta TV-skärmarna på väggarna. Radiatorer i matchande färg sitter dolda i små utbuktningar i väggbeklädnaden, vars linjemönster präglar hela salen och ger ett elegant intryck.