Romber binder samman kontoret

Inredningen av ingenjörsföretaget Wissenberg A/S i en äldre industribyggnad på Nørrebro i Köpenhamn har fokus på att skapa öppenhet och en bra arbetsmiljö. Troldtekt Romb-väggen vid trappan har förbättrat akustiken och binder samman våningarna.

Troldtekt, Wissenberg
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Joan Torenholt har stått för inredningen av de två sammanhängande våningarna för ingenjörerna vid Wissenberg A/S. Företaget vill signalera att de inte är en fyrkantig, traditionell ingenjörsfirma utan ligger i linje med de mångfacetterade kvarter som de befinner sig i.

För att skapa en intern förbindelse mellan de två våningarna har man skurit en sned skåra i panelen, och anställda och gäster möts av en välkomnande trappa. Bakom trappan står en väggskiva som binder samman våningarna visuellt. Det har blivit en signaturvägg som utgör ett blickfång. En grafisk utsmyckning i Troldtekt-romber, som även ger bra akustik.

Nyanser

Troldtekt akustikplattor har använts på flera ställen i kontorets och matsalens tak, och därför föll det sig naturligt att prova designlösningen Troldtekt romb till en integrerad utsmyckning med akustiska egenskaper.

Joan Torenholt valde tre blå nyanser och har testat hur de skulle kunna sättas ihop på väggen. Resultatet är mycket lyckat och bildar en lugn yta som även väcker sinnena till liv när man går förbi.

Väggen är mörkast längst ner och blir gradvis ljusare ju längre upp man kommer, så att graderingen av dagsljus framhävs. Romb-formernas rumsliga effekt skapas på några ställen men inte konsekvent, vilket gör den mindre påträngande. Den blå romb-väggen utgör en fin samlingspunkt i den annars mycket ljusa kontorsmiljön och ger hela inredningen en twist.