Ny Malt i Ebeltoft

Anrik fabrik i danska Djursland har förvandlats till kulturcenter.

Akustiktak från Troldtekt i kulturbyggnad
Photo: Thomas Mølvig, architect

Maltfabriken har funnits där sedan urminnes tider. Som en enorm katedral mitt i Ebeltoft, med fin utsikt över bukten. Den röda fabriksbyggnaden från 1861 har trappgavel och en hög, murad skorsten som kröns av en gigantisk vindhuv i rostfritt stål.

Under förra seklet var S.B. Lundbergs Maltfabrik en viktig producent av malt till ölbryggning, både i Danmark och för export. Med den allt högre efterfrågan följde tillbyggnader och tillhörande silor. Under årens lopp utvecklades anläggningen till ett labyrintiskt komplex, med en mängd olika utrymmen.

En stor omvandling

Efter fabrikens glansdagar fick byggnaderna förfalla. 1998 lades produktionen ner helt, och kvar stod en spöklik, öde anläggning utan funktion. Idéerna var många, men det tog tid att hitta rätt koncept och få ekonomin på plats. Processen startade först 2007, och sedan tog det ytterligare 13 år innan projektet stod klart 2020.

Nu har fabriken, och hela Ebeltoft, fått en ny identitet. Numera är detta en idealisk plats för entreprenörer, konstnärer och kulturkonsumenter. Turisterna kommer att vallfärda hit under sommarhalvåret, och Ny Malt kommer att sjuda av liv även när de har rest hem igen.

Många goda krafter har bidragit till projektet, men det är Praksis Arkitekter som har stått för den lyckade omvandlingen. Arbetet har skett med stor respekt för den befintliga anläggningen, men man har samtidigt skapat moderna konstnärsboenden med verkstäder, som smälter in i helheten.

Plats för drömmar

Praksis Arkitekter har tagit hänsyn till byggnadens historia. Dessutom har de lyssnat på de olika användarna och skapat fantastiska aktivitetsutrymmen. Intrycket är en genomtänkt blandning av rå betong, gamla träkonstruktioner, ståltrappor och smarta planlösningar. Nya upplevelser väntar bakom de flesta dörrar, och några av fabrikens maskiner har bevarats som skulpturer med stort berättarvärde.

Arkitekterna har valt att öppna upp byggnaden genom att ta bort betongkonstruktioner och skapa långa siktlinjer. Den råa industrikänslan innebär naturligtvis akustiska utmaningar, men detta har man löst med hjälp av Troldtekt akustiktak i många av lokalerna. Både svarta och vita akustikplattor har använts, men gemensamt för samtliga plattor är att de smälter väl in i helheten. Även verkstaden och det charmiga caféet i de angränsande byggnaderna har försetts med akustikförbättrande träullsplattor.