Nya friluftsbad ska kunna stå emot väder och vind

Det finns ett ökat intresse av att bada i det fria, och även i storstäderna bygger man nya badanläggningar eller rustar upp befintliga. Anläggningarna ska uppfylla gästernas förväntningar på komfort, men även kunna stå emot extremt väder.

Här kan du läsa mer om det prisbelönta friluftsbadet Vestre Fjordpark i Ålborg och det unika vinterbadhuset Isfuglen vid Brøndby hamn.

För medlemmarna i vinterbadklubben Bifrost i Brøndby var det en gammal dröm som gick i uppfyllelse hösten 2020. Då invigdes Isfuglen, en unik byggnad med bastu och vacker utsikt över Kögebukten. Här kan vinterbadarna värma sig efter ett dopp i det kalla havet utanför. Så här skriver klubben på sin hemsida: ”Man ska ner i vattnet och bli våt över magarna och ända upp till hakorna innan man går in i bastun.”

Men det är inte bara kontrasten mellan det iskalla vattnet och den varma bastun som bidrar till upplevelsen för vinterbadarna i Bifrost – utan även själva byggnaden, Isfuglen. Isfuglen är ett av 26 projekt som har nominerats till det prestigefyllda danska arkitekturpriset Årets Arne 2021.

– Byggnaden har inte en enda rät vinkel, så arkitekterna satte oss verkligen på prov, säger Balder Johansen.

Han är chef på byggfirman LOGIK & CO, som har byggt Isfuglen efter ritningar från arkitektbyrån MATTERS. Byggnaden omfattar, förutom bastu med panoramautsikt över bukten, även pentry, omklädningsrum, träterrass, utomhusdusch och brygga. Utöver de spektakulära glaspartierna finns det ett material som är genomgående: Trä.

– Badhus och utomhusbad är byggnader som måste uppfylla höga krav. De utsätts för saltvatten, blåst och regn, samtidigt som besökarna kommer in med vatten och salt på kroppen. Här är trä helt perfekt, eftersom det är så flexibelt. Det kan böja sig i vinden och utvidga sig, förklarar Balder Johansen, vars byggfirma har specialiserat sig på att bygga badhus för att möta den enorma efterfrågan i det danska huvudstadsområdet. LOGIK & CO har även byggt badhus i både Hvidovre, Skodsborg och Helgoland på Amager.

>> Läs mer om Isfuglen

Hälsosamma material utan onödiga kemikalier

Isfuglen i Brøndby hamn står på ett betongfundament men är i övrigt byggt av trä – från ytterpanel och vindskivor till inblåst träfiberisolering och inte minst de robusta och fukttåliga cementbundna träullsplattorna från Troldtekt, som ger bra akustik.

– För oss är det väldigt viktigt att bygga hållbart. Det innebär att vi använder hälsosamma naturmaterial och undviker onödiga kemikalier. Många använder tryckimpregnerat trä utvändigt av ren okunskap, men det är inte nödvändigt eftersom man uppnår samma hållbarhet genom så kallat konstruktivt skydd. Det innebär att vi bygger så att vattnet kan rinna undan, säger Balder Johansen, och understryker samtidigt att han och LOGIK & CO alltid arbetar enligt god dansk hantverkstradition.

Från föråldrat friluftsbad till prisbelönt fjordpark

Hållbarhet, motståndskraft och trämaterial var också ledorden när friluftsbadet i Ålborg omvandlades till en 165 000 kvadratmeter stor fjordpark.

– Det var väldigt viktigt för oss att skapa en plats, som ligger i gränslandet mellan land och vatten. Rå betong och trä som basmaterial gör att byggnaderna och de andra delarna i området hänger samman på ett tydligt sätt och bidrar till att knyta ihop hela projektet. Därutöver är det något i mötet mellan vattnet, naturen och funktionerna som uppmanar till opolerade material, som kan bearbetas med hög detaljrikedom, säger Martin Nielsen, arkitekt och delägare i ADEPT.

I Vestre Fjordpark kan ålborgsborna hoppa i Limfjorden – det kunde de även före renoveringen men nu kan de dessutom leka på taken, spela boll, springa, ägna sig åt parkour, paddla kajak eller bara koppla av. Det gör parken till en attraktiv mötesplats under den danska sommarsäsongen.

– Ett av målen med renoveringen var att öppna anläggningen för fler användare. På ett friluftsbad är vatten naturligtvis helt centralt, men badet skulle även göras till en destination. Alltså en plats man gärna besöker och upplever även om man inte nödvändigtvis deltar i aktiviteterna. Därför har upplevelsen och iscensättningen av både platsen och aktiviteterna varit viktiga, säger Martin Nielsen.

Ett prisbelönt projekt

Arkitekterna har haft ett nära samarbete med GHB Landskabsarkitekter när det gäller Vestre Fjordpark. Parken är indelad i sex områden med var sin funktion. Stranden och Tangen är avsedda för bad och vattensport. Kilen och Fladen är öppna gräsområden med plats för lek, löpning och bollsporter medan Krattet och Skoven är områden med växtlighet och lugn och ro. Det finns faciliteter för både organiserade idrottsklubbar och spontana besökare.

Förutom landskapet består Vestre Fjordpark av en rad byggnader: Klubblokaler, terrasser, cykelparkering och ett kafé. Gångvägar med robust trä binder samman området och alla byggnadernas fasader är klädda med lister i kanadensiskt cederträ. På flera ställen har man valt Troldtekt akustiktak, där trä också är det dominerande materialet.

Omvärldens stora intresse för Vestre Fjordpark har resulterat i en Architizer A+Award samt Aalborg Kommunes Bygningspræmiering 2017 för det fina samspelet mellan landskap och arkitektur.

>> Läs mer om Vestre Fjordpark

Balder Johansen, chef på byggfirman LOGIK & CO.