Experimentarium är ett av världens bästa ställen

Det amerikanska nyhetsmagasinet TIME har det nyöppnade vetenskapscentrumet i Köpenhamn på sin lista över världens hundra bästa ställen. Troldtekt är med och säkerställer god akustik i byggnaden.

22.08.2018

Experimentarium på Tuborg Havnevej i Hellerup (Köpenhamn) öppnades åter 2017 efter en längre tids om- och tillbyggnad. Anläggningen erbjuder 16 interaktiva utställningar och ett nytt arkitektoniskt uttryck, som är direkt inspirerat av naturvetenskap och teknik.

Den nya arkitektoniska stilen har fallit i god jord hos det amerikanska nyhetsmagasinet TIME, som har med Experimentarium på sin nya lista ”World’s Greatest Places 2018”. Listan omfattar 100 ställen som är väl värda att uppleva just nu. De finns i 48 länder och på sex kontinenter – och förutom Experimentarium finns också Tivoli och Restaurant Noma i Köpenhamn med på listan.

DNA-trappa och lugna ytor

De tidigare tapphallarna från Tuborgs produktion utgör grunden för Experimentarium och syns fortfarande som ett rött murverk i elegant kontrast till de nya våningarna där fasaden klätts med aluminium. TIME framhäver bland annat den centrala trappan, som är utformad som en sträng i en DNA-molekyl, klädd i koppar.

Arkitekterna hos CEBRA har valt Troldtekt-tak med fin struktur för de områden där man behövde en lugn yta, som säkerställer god akustik. Det gäller besöksgarderoberna, butiken och gångytorna runt takterrassen.

Se fler bilder och läs om Experimentarium >