Prestigefylld utmärkelse till Lindholmens Tekniska Gymnasium

15.03.2021

Nybyggda Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg har utsetts till Årets skol- och förskolebyggnad 2021. I gymnasiet används Troldtekts akustikplattor på innertak och väggar för att skapa en behaglig ljudmiljö.

Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg tog emot sina första elever efter sommarlovet 2020. Nu har byggnaden utsetts till Årets skol- och förskolebyggnad 2021. Det är konferens- och evenemangsföretaget Nohrcon som delar ut priset, och Lindholmens tekniska gymnasium stod som vinnare efter att ha fått både fackjuryns röst och 700 av allmänhetens röster.

Å juryns vägnar lämnar Søren Øllgaard, delägare och Design Director på Henning Larsen Architcts, följande kommentar:

– Lindholmens Tekniska Gymnasium är en exakt prismatisk regelbunden volym med eleganta takfönster. Fasaderna är raffinerade, detaljerade och diskreta. Inuti öppnas en kalejdoskopisk tredimensionell värld av undervisningsutrymmen, flexområden och ett större trappsystem. Materialen är råa, balanserade i färger som stöder BOLD-designen. Sammantaget mycket framgångsrik.

Ljust och flexibelt med god akustik

Lindholmens tekniska gymnasium, som har ritats av KUB arkitekter, består av fem våningar och har en sammanlagd yta på 11 300 m2. Skolan har en flexibel utformning och själva byggnaden blir en del av den tekniska undervisningen.

Synliga träbjälkar präglar byggnaden invändigt, och trappor, sittytor och andra inventarier är också tillverkade i ljust trä. I kombination med glasfasadens generösa ljusinsläpp resulterar det i en behaglig inlärningsmiljö som förbättras ytterligare av den goda akustiken.

Taken täcks av Troldtekts akustikplattor i färgen naturträ, och till väggarna har man valt en specialanpassad Troldtekt-lösning med frästa spår i de grå akustikplattornas ytor. Troldtekts produkter passar perfekt både i lugna lokaler avsedda för fokuserade studier och i de öppna gemensamma utrymmena med högt i tak och en varierad ljudbild.

– Vi vill rikta ett stort grattis till Lindholmens tekniska gymnasium, Göteborgs Stad, KUB arkitekter och resten av teamet bakom denna visionära byggnad. Vi är stolta över att Troldtekt är en så pass synlig del av arkitekturen, och det är väldigt roligt att våra lösningar gör skillnad när det gäller både akustik och design i det här prisbelönta projektet, säger Jörgen Elofsson, Country Manager på Troldtekt AB.

>> Läs mer om Lindholmens tekniska gymnasium

FAKTA: Om utmärkelsen

  • Vinnaren hittades genom att beräkna fackjuryns röster (15% vikt) och allmänhetens röster (85% vikt).
  • Priset delas för andra gången ut i Sverige efter flera års utmärkelser av skolar i Danmark och Norge.
  • Fackjuryn i 2021: Frida Brismar Pålsson, specialist inom inlärningsmiljöer och grundare/VD av Paradis Produktion. Mattias Palme, arkitekt, LLP Arkitektkontor AB. Søren Øllgaard, partner & Design Director DK/SE/FR, Henning Larsen Architects A/S