Byggprojekt med Troldtekt kan vinna prestigefyllt pris

Troldtekt akustikplattor har en framträdande roll i Kløverbakken, ett av tre projekt som har chans att ta hem det danska priset ”Årets hållbara träbygge”. Vinnaren presenteras den 23 maj på konferensen Build in Wood. 

15.05.2023
Photo: Tegnestuen Arken

Det nya bostadsområdet Kløverbakken är utformat för människor i alla åldrar. Här finns sex olika bostadstyper för allt från singelhushåll till äldre par och barnfamiljer. Filosofin är att alla har något att bidra med och att mångfald skapar förståelse, ansvar och sammanhållning.

Kløverbakken kännetecknas inte bara av gemenskap, utan även av de många satsningarna på ökad hållbarhet. Bostäderna har ett klimatavtryck på endast 7,3 kg CO2e/m2/år per boende. Det kan jämföras med gränsvärdet i de nya klimatkraven för nybyggnationer på över 1 000 m2, som ligger på 12 kg CO2e/m2/år.

Materialvalen har i hög grad bidragit till det lyckade resultatet, och har gjort att projektet nu är en av tre finalister som gör upp om priset ”Årets hållbara träbygge 2022”. Priset delas i år ut för första gången och vinnaren presenteras i samband med konferensen Build in Wood, som hålls den 23–24 maj i Köpenhamn. 

Bilfritt bostadsområde med bykänsla

Visionen för bostadsområdet Kløverbakken i Odder är en ”by” med 58 hus längs en bilfri väg med en stor samlingslokal i mitten och ett gemensamt orangeri för alla boende.

Thybo har varit byggherre och entreprenör, medan Tegnestuen Arken har stått för ritningar och teknisk rådgivning.

Frågor som materialval och koldioxidavtryck har spelat en avgörande roll. Samtliga hus är byggda i trä, och Troldtekt akustikplattor – där trä också är en huvudråvara – bidrar till ett hälsosamt inomhusklimat med bra akustik i både badrum och gemensamma utrymmen.

Samtidigt är bostädernas genomsnittliga storlek betydligt mindre än det nationella genomsnittet. Det har resulterat i ett lägre koldioxidavtryck per boende. Bostadsägarna har också varit involverade i materialval och arkitektur samt hjälpt till att välja ut lokala växter vid anläggningen av naturliga grönområden.

Du kan läsa mer om träbyggen på vår temasida

Fakta om Kløverbakken

  • Total klimatpåverkan: 7,3 kg CO2e/m2/år
  • Certifiering: DGNB Guld eller Platina (certifiering inväntas)
  • Areal: 6 000 kvadratmeter
  • Projektpartners: Thybo (byggherre och entreprenör), Tegnestuen Arken (arkitekt och rådgivande ingenjör)