Trä i byggen

Trä är ett sunt, elegant och flexibelt naturmaterial som gör positiv skillnad för koldioxidutsläppen. Många byggherrar väljer i dag trä vid uppförande av höghus och andra stora projekt.

Men vad krävs för att trä ska slå igenom ännu mer inom byggbranschen? Här på temasidan kan du läsa om experternas synpunkter och se några av de mest lyckade exemplen på träbyggnader.

Trä från danska skogar är – tillsammans med cement – råvarorna i Troldtekts akustikplattor. Alla Troldtekts akustikplattor är certifierade enligt en av de ledande standarderna för hållbart skogsbruk – PEFC™ och FSC® (FSC®C115450). I temat kan du läsa varför det finns ett behov av att öka utbudet av certifierat trä i Danmark.

20 speciella våningar reser sig i Århus livliga Sydhavnskvarter

Byggnaden TRÆ är nytänkande på många sätt – och särskilt när det gäller materialvalen. För både utvändigt och invändigt har man använt en stor mängd återvunnet material och tre våningar har dedikerats till att experimentera med nya material som kan driva den på gröna agendan ytterligare.

Flera fördelar när du väljer Troldtekt till din träbyggnad

Områden som akustik, fukt och brandskydd är viktiga att tänka på i byggnader av trä. Kombinationen av trä och cement gör Troldtekt akustikplattor till en robust lösning som både bidrar till god akustik, karaktärsfull design och effektivt brandskydd. 

Inspiration till akustiklösning med tak från Troldtekt i privat bostad

Två arkitektbyråer: Så bygger vi i trä med lägre klimatpåverkan

Träbyggnader har på allvar flyttat in i den danska byggnadsmassan. BJERG Arkitektur står bland annat bakom Fjordudsigten i Ringkøbing, som är uppförd i trä. Fjordutsikten har Danmarks lägsta klimatpåverkan av de byggda projekten som ingår i en BUILD-publikation från juni 2023. Avtrycket är under en 50-årsperiod 3,1 kg CO2/m2/år.
Arkitektbyrån Arken står bakom Kløverbakken i Odder, som 2023 utsågs till ”Årets hållbara träbyggnad”. Läs om arkitektbyråernas erfarenheter av trä i arkitekturen. 

Fler artiklar om trä i byggen

Rapport: Lär dig av de bästa erfarenheterna av träbyggande

I en stor rapport har BUILD på Ålborgs universitet undersökt klimatavtrycket från 45 visionära träbyggnader – mätt över byggnadernas hela livscykel. Byggtekniska erfarenheter från 35 av projekten ingår också i rapportens fina inspirationskatalog för andra som vill bygga med trä.

Välj trä med ansvarsfullt avtryckTräbyggen vinner mark, liksom dokumenterat hållbara byggen. Den kombinationen gör det upplagt för att välja trä från FSC®-certifierade skogar som garanterar socialt, ekonomiskt och miljömässigt ansvar.

Träbyggen vinner mark, liksom dokumenterat hållbara byggen. Den kombinationen gör det upplagt för att välja trä från FSC®-certifierade skogar som garanterar socialt, ekonomiskt och miljömässigt ansvar.

Kunskap ska bana vag for mer trabyggnader

Element av limträ kan matcha betong i både styrka och pris – och har avsevärda miljöfördelar. Därför bör det byggas mer i trä, står det i en rapport som beställts av den svenska regeringen och Nordiska ministerrådet.  

Lone Wiggers, arkitekt och partner hos C.F. Møller, har tagit fram en omfattande hinderanalys av trä som byggmaterial. Hon pekar på att välkända invändningar som brand- och fuktrisker, buller och ekonomi, faktiskt kan övervinnas med kunskap och nya rutiner på byggplatserna.  

Haalbara bostader och ett hjarta av tra

Flera prominenta träbyggnader har rests i Danmark. Under våren 2018 stod flervåningshusen Lisbjerg Bakke klara med 40 lägenheter som har en DGNB-guldcertifiering. I september öppnade multihuset Hjertet i staden Ikast.


Båda projekten hyllades när årets danska bygge 2018 skulle utses, och Lisbjerg Bakke framhävs i en exempelsamling från The Nordic Wood in Construction Secretariat. 

 

Välj fritt mellan de ledande träcertifieringarna

Alla Troldtekt akustikplattor är certifierade enligt en av de två ledande standarderna för ansvarsfullt skogsbruk. Allt trä är PEFC™-certificerat och en del er även FSC®-certificerat (FSC®C115450). Därmed kan man välja fritt mellan standarderna när man köper Troldtekt.
Läs om de två ledande certifieringarna och få en guidad tur i en av de FSC-certifierade skogarna där Troldtekt får sitt trä.

Referenser med trä i byggen

Certifierat trä - från skog till arkitektur

Hållbart byggande börjar i skogen.

I den här videon förklarar direktören för FSC Danmark, Søren Dürr Grue, kraven på en FSC®-certifierad skog för biologisk mångfald.

Du lär dig också hur Troldtekt i sin produktion av akustikplattor hanterar FSC-certifierat trä, så att varje träfiber i en FSC-certifierad Troldtekt akustikplatta med säkerhet kommer från FSC-certifierade skogar.

Se fler aktuella teman

Se även våra andra aktuella teman där vi sätter fokus på trender inom akustik, inomhusklimat, arkitektur och hållbart byggande.