Mångsidigt barn- och kulturhus utnämnt till Årets danska skolbyggnad

Høje-Taastrup Barn- och Kulturhus samlar förskola, skola, fritids och kultur under ett och samma tak. Nu har huset utsetts till Årets skolbyggnad 2023. Den 9 500 kvadratmeter stora byggnaden är indelad i fyra kluster som var och en har sin egna visuella stil. Flera olika designlösningar från Troldtekt bidrar till god akustik.  

17.08.2023
Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i kulturbyggnad

I början av 2023 fick Høje-Taastrup ett lokalt ankare som inrymmer ett brett utbud av erbjudanden för framför allt barn och ungdomar. Måndagen den 14 augusti tilldelades projektteamet bakom Barn- och Kulturhuset i Høje-Taastrup utmärkelsen Årets skolbyggnad 2023.

Den nya byggnaden på Taastrupgårdsvej är den första i sitt slag i Danmark. Här samlas förskola, skola, fritids och kulturaktiviteter under ett och samma tak på en yta på totalt 9 500 kvadratmeter. Christensen och Co Arkitekter samt Kjaer & Richter Architects har ritat byggnaden. 

– För oss har det varit extra viktigt att byggnadsdesignen ska skapa ramar för små och stora gemenskaper anpassade för allt från undervisning till fritidsaktiviteter för att på så sätt bidra till att skapa starka band mellan barn och kultur. Byggnaden har en tydlig profil som hela stadsdelens kulturhus och är byggt som ett ”kollektiv” med förskola, skola och kulturskola, och de öppna verkstadslokalerna på bottenplan delas mellan de olika verksamheterna.

Det berättade Mikkel Sørensen, arkitekt och partner hos Christensen & Co, i samband med prisutdelningen. Expertjuryn betonade bland annat att projektet är "övertygande både vad gäller yttre och inre parametrar" med en organisation som verkar ”lättöverskådlig och robust i sitt tänkande”.

Robusta material och en luftig interiör

Den prisbelönta byggnaden är uppförd för att rymma flera typer av aktiviteter under olika tider på dygnet. Förutom klassrum och förskolelokaler finns det två gymnastiksalar, en motoriksal, två bildsalar, sex musiksalar samt ett ljud- och mediarum. Skolan har fyra kulturkluster – för musik, teknik, kreativitet och rörelse – var och en med sin specifika stil. Det centralt placerade ”kulturtorget” är en öppen yta med trappor utgör byggnadens hjärta.

Både ute och inne är tegel, betong, trä och glas genomgående material. Massor av dagsljus strömmar in i byggnaden och bidrar till ett lätt uttryck, där till exempel de zonindelade färgerna i golvbeläggningen får träda fram.

I barn- och kulturhuset finns flera varianter av Troldtekt akustiklösningar som bidrar till ett hälsosamt inomhusklimat med god akustik. Till skolans allmänna ytor har man valt Troldtekt akustiktak i naturträ, medan det i hallarna finns grå Troldtekt på väggarna.

– Troldtekt bidrar inte enbart till bra akustik, utan ger dessutom ett varmt och naturligt intryck som harmonierar fint med övriga ytor. Det ger ett lugnt helhetsintryck i rummen, säger Mikkel Sørensen, arkitekt och partner på Christensen & Co.

Se fler foton från Barn- och Kulturhuset i Høje-Taastrup

FAKTA: Om Årets skolbyggnad 2023

  • Konferens- och eventföretaget Nohrcon står bakom utnämningen av Årets skolbyggnad. Priset delades ut för elfte gången 2023.
  • Expertjuryns bedömning väger 15 procent i beslutet, medan allmänhetens röster väger 85 procent. 2023 deltog 1 300 personer i omröstningen.
  • De fyra övriga nominerade var: Frederiksborgs byskole – ”Bakkefløjen” i Hillerød, Frederiksværk skole i Halsnæs kommun, Skolecenter Jetsmark i Jammerbugts kommun, UC Syd, Campus Kolding.
  • 2022 fick Vrå Børne- og Kulturhus priset, medan det 2021 gick till Erlev Skole.