Ny skola samlar flera verksamheter

Høje Taastrup Børne- og Kulturhus kombinerar förskola, skola och fritidshem i en och samma byggnad. Troldtekt har monterats på utvalda väggar för att säkerställa god akustik på de olika avdelningarna.

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i kulturbyggnad

I januari 2023 slog ”barn- och kulturhuset” i Høje Taastrup upp portarna till en helt ny typ av skola. Byggnaden är 9 500 kvadratmeter stor och rymmer förskola för både små och större barn, låg- och mellanstadieskola, fritidshem samt kommunal musik-, bild- och dramaverksamhet.

Ritningarna har tagits fram av arkitektbyråerna Christensen & Co och Kjaer & Richter.

– Det här är det första projektet i Danmark där man samlar förskola, skola, fritidshem och kulturaktiviteter under ett och samma tak. Det kommer att bli en lokal samlingspunkt där många olika användare möts dagligen, säger Mikkel Sørensen, arkitekt och partner på Christensen & Co.

 

Fyra ”kulturkluster”

Byggnaden är skapad för att kunna användas till olika verksamheter och aktiviteter både dag- och kvällstid. Förutom dagislokaler och klassrum finns här två gymnastiksalar, en motoriksal, två bildsalar, sex musiksalar samt ett ljud- och mediarum.

– Eftersom användarna främst är barn och ungdomar ville vi skapa en känsla av identitet och tillhörighet för denna målgrupp. Ett sätt har varit att dela upp byggnaden i mindre delar, för att lokalerna ska kännas tryggare och mer överskådliga, säger Mikkel Sørensen.

Skolan har fyra så kallade ”kulturkluster” – för musik, teknik, kreativitet och rörelse – alla med olika visuella identiteter. Det centralt placerade ”kulturtorget” är en öppen yta med trappor som förbinder byggnadens olika delar.

 

Mjuka och hårda material

Tegel, betong, trä och glas är återkommande material både in- och utvändigt. Interiören är ljus och luftig, med generöst dagsljusinsläpp och en tydlig visuell skillnad mellan de olika klustren.

Till de neutrala väggarna har man valt en ljusgrå färg som mattar ljuset något så att det inte blir obehagligt för ögonen. Linoleumgolven i dova pastellfärger skapar en fin kontrast till de råa ytorna i stål och betong. Golvens skiftande färgsättning bidrar samtidigt till att gränsa av de olika avdelningarna och gör det lättare att hitta. Mikkel Sørensen tillägger:

– Naturliga ytskikt som exempelvis trä i varma nyanser ger en lugn och harmonisk fasad som med tiden får en vacker patina och står emot det slitage en skolbyggnad utsätts för, säger Mikkel Sørensen.

 

Troldtekt säkerställer bra akustik

I taken används flera varianter av Troldtekt akustiklösningar för att åstadkomma ett hälsosamt inomhusklimat med behaglig akustik. Till skolans allmänna ytor har man valt produkter i naturträ, och på väggarna i hallarna har man dessutom monterat Troldtekt akustikplattor i grått.

– Troldtekt bidrar inte bara med bra akustik, utan ger dessutom ett varmt och naturligt intryck som harmonierar fint med övriga ytor. Det ger ett lugnt helhetsintryck i rummen, säger Mikkel Sørensen, arkitekt och partner på Christensen & Co.