Nytt tema: Bygg hälsosamma bostäder med bra akustik

13.11.2020

Vi tillbringar många timmar i hemmet. Därför är det viktigt att inomhusklimatet bidrar till vårt välbefinnande. I ett nytt online-tema ger Troldtekt AB tips om hälsosam hemarkitektur, där inomhusklimat, akustik och design samspelar med varandra. Temat innehåller också reportage från en rad svenska och danska hem.

Hemmet är det som ramar in våra liv. Därför är det också viktigt hur denna ram påverkar hälsa och välbefinnande. Kan de boende skratta och ha gäster utan att ljudet ger dem huvudvärk? Är luften ren eller full av skadliga ämnen? Och vilka nya designtrender kan lyfta hemmet ytterligare en nivå?

Kombinationen av hälsosamt inomhusklimat, bra akustik och personlig design står i fokus för Troldtekts nya online-tema om privatbostäder. I en av artiklarna ges konkreta tips på hur man förbättrar akustiken.

– Problem med akustiken uppstår eftersom hårda, släta ytor ökar efterklangstiden i ett rum. Efterklangstiden är ett uttryck för den tid som förflyter från det att en ljudkälla (till exempel ett klapp med händerna) avbryts tills ljudet dör bort. Om perioden är för lång är det svårt att skilja konversation från oväsen, och resultatet blir ofta irritation och obehag.

– Lösningen på akustiska problem är därför att förkorta efterklangstiden. Det gör du med hjälp av material som absorberar ljudet istället för att reflektera det. Enkla förbättringar, till exempel mattor, gardiner, en fylld bokhylla eller en klädd soffa, kan förbättra akustiken. Men ett ljudabsorberande tak gör mycket stor skillnad, står det bland annat i artikeln.

Naturligt tak gör en märkbar skillnad

Akustik är – tillsammans med luftväxling och radon – några av de saker som har hamnat i fokus de senaste åren. Men de material som hemmet är byggt av har också stor betydelse för hälsa och välbefinnande.

Troldtekt har specialiserat sig på akustiklösningar för tak och väggar, som består av danskt trä och cement, och som tillverkas i Danmark. En takkonstruktion med Troldtekt absorberar cirka 80–90 procent av ljuden. Som jämförelse absorberar ett tak av betong vanligtvis endast 1–2 procent.

Samtidigt är Troldtekts akustikplattor inomhusklimatmärkta, godkända för Svanenmärkta byggnader och certifierade enligt de hållbara Cradle to Cradle-principerna, där materialhälsa är ett viktigt kriterium.

– Cradle to Cradle visar hur man kan formge, tillverka och dokumentera sina produkter så att de får en positiv effekt på ekonomi, miljö och människor, förklarar Annette Hastrup i en av temats artiklar.

Hon är chef för danska Vugge til Vugge ApS, som är Nordens enda ackrediterade certifieringsorgan för Cradle to Cradle Products Innovation Institute och kan hjälpa företag att få sina produkter Cradle to Cradle™-certifierade.

Designtak erbjuder arkitektonisk frihet

Det nya temat från Troldtekt bjuder också på inspiration till designtak som ger både bra akustik och karaktär till hemmets stora ytor. Här finns bland annat bildreportage från hem med designlösningen Troldtekt line, som har längsgående, frästa spår och ger en harmonisk känsla.

Troldtekt line ingår i Troldtekts nya designserie, som sedan lanseringen har vunnit två prestigefyllda tyska priser: ICONIC Award 2019 och German Design Award 2020. I höst är serien också med och gör upp om DETAIL Product Award 2020.

– Syftet med designserien är att tilltala arkitekter som vill ha utrymme att skapa något extra i inredningen, men som samtidigt måste hålla sig inom en rimlig budget. En klassisk metod inom arkitekturen är att använda standardprodukter för att designa något unikt eller extra karaktäristiskt. Det är den utmaningen vår nya designserie försöker lösa, säger Troldtekts inhouse-arkitekt Michael Christensen.

>> Läs hela temat om privatbostäder här

FAKTA OM TROLDTEKT:

  • Troldtekt A/S är en ledande utvecklare och tillverkare av akustiklösningar för tak och väggar.
  • Sedan 1935 är danskt trä och cement råvarorna i produktionen, som sker i Danmark under moderna, miljövänliga förhållanden.
  • 2016 startade Troldtekt det svenska dotterbolaget Troldtekt AB i Malmö.
  • Troldtekts affärsstrategi baseras på designkonceptet Cradle to Cradle, som är företagets centrala verktyg för att säkerställa miljövinster fram till 2022.

MER INFORMATION:

Peer Leth, vd för Troldtekt A/S: 8747 8130 // ple@troldtekt.dk 
Tina Snedker Kristensen, marknads- och kommunikationschef: 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk

Troldtekt A/S
Sletvej 2A
DK 8310 Tranbjerg J

Troldtekt AB
Lagervägen 4A
SE 232 37 Arlöv
www.troldtekt.se