Få ett naturligt tak över ljuden

Ett hem med öppen planlösning och många hårda ytor påverkar akustiken.

Men rätt takbeklädnad gör det möjligt att ersätta buller och stress med lugn och ro – samtidigt som du tar med naturen in.

Stora rum, glaspartier, hårda material som gips, glas och sten. Det är element som ofta bidrar till det moderna drömhuset. Men det är också det perfekta receptet för dålig akustik – åtminstone om du som arkitekt, hantverkare eller husägare inte tar hänsyn till ljudmiljön i inredningen.

Barn som leker, bestick som klirrar och vanliga samtal runt matbordet kan förvandlas till stressigt oväsen om ljuden kastas runt mellan de många hårda ytorna i hemmet. Ofta är syftet med de öppna ytorna att stärka familjegemenskapen, men istället riskerar den dåliga akustiken att bli en stor börda.

Kortare efterklang nyckeln

Problem med akustiken uppstår eftersom hårda, släta ytor ökar efterklangstiden i ett rum. Efterklangstiden är ett uttryck för den tid som förflyter från det att en ljudkälla (till exempel ett klapp med händerna) avbryts tills ljudet dör bort. Om perioden är för lång är det svårt att skilja konversation från oväsen, och resultatet blir ofta irritation och obehag.

Lösningen på akustiska problem är därför att förkorta efterklangstiden. Det gör du med hjälp av material som absorberar ljudet istället för att reflektera det. Enkla förbättringar, till exempel mattor, gardiner, en fylld bokhylla eller en klädd soffa, kan förbättra akustiken. Men ett ljudabsorberande tak gör mycket stor skillnad.

Troldtekt absorberar 80–90 procent

Troldtekt AB har specialiserat sig på akustiklösningar för tak och väggar. Troldtekt är cementbundna träullsplattor tillverkade i Danmark av naturmaterialen danskt trä och cement.

Den unika ytstrukturen hos akustikplattorna gör att Troldtekt absorberar ljud och visuellt bidrar med en kontrast till hemmets många släta ytor. En takkonstruktion med Troldtekt absorberar cirka 80–90 procent av ljuden och ger därför en kort efterklangstid. Som jämförelse absorberar ett tak av betong vanligtvis endast 1–2 procent.

Troldtekt akustikplattor har inomhusklimatmärkning, är certifierade enligt de hållbara och internationellt erkända Cradle to Cradle-principerna och dessutom godkända för Svanenmärkta byggnader. När du väljer ett Troldtekt-tak kombinerar du därmed god akustik med ett hälsosamt inomhusklimat och en dokumenterat hållbar naturprodukt i ditt hem.

Typiska orsaker till dålig akustik:

  • Stora väggytor i gips och tegel – eller putsade väggar

  • Släta tak med gipsskivor eller träpanel

  • Sten-, trä- eller betonggolv utan mattor

  • Stora fönsterpartier

  • Öppna ytor med högt i tak eller öppet till nock...

  • ... men även stora rum med lägre, plana innertak

Tips för att förbättra akustiken:

  • Inred hemmet med mjuka möbler (t.ex. soffa, fåtölj och fylld bokhylla).

  • Välj gardiner till fönstren och mattor till golven.

  • Taket är oftast den största ytan som kan absorbera ljud – välj därför till exempel ett Troldtekt-tak.

En introduktion till akustik

TEMA: Privatbostäder