Ölbar med organiskt tema

Designern, programledaren och ägaren av designföretaget All That Matters (ATM) Anders Busk Faarborg har inrett Åben Ølbars lokaler i centrala Århus.

Här går det hembryggda ölet hand i hand med barens design. Och dessutom har akustiken ägnats lite extra uppmärksamhet.

I hjärtat av Århus ligger Åben Ølbar – och i september 2020 slog man upp dörrarna på charmiga Rosengade 28. Baren serverar öl från sitt eget bryggeri, som gästerna kan avnjuta i den trivsamma miljön skapad av Anders Busk Faarborg, inredare i husprogram på TV och ägare av designföretaget All That Matters. Utgångspunkten var en tom, gammal affärslokal, som skulle omvandlas till ölbar.

– Det är viktigt att lokalen inte upplevs som en affär, utan som en plats som berättar om Åbens värderingar – ärlighet, hemtrevnad och att det finns öl för alla. Det hembryggda ölet signalerar kvalitet och bra råvaror, och detta ville vi förmedla även i materialvalet, säger Anders Busk Faarborg, design director på designföretaget ATM.

En organisk inredning

Alla ytor i Åben Ølbar har fått en uppfräschning, men det var viktigt att de inte skulle se för nya och polerade ut. Man har dessutom använt olika stolar för att inredningen inte ska kännas för enhetlig. Och den gemensamma nämnaren är organiska material. Baren är till exempel byggd av mursten, massivt trä och terrazzoplattor.

– Stilen är skandinavisk, med en lugn och inte särskilt ”fancy” atmosfär. Vi har försökt att arbeta med ärlighet. Det ska vara en plats där man trivs, och vi har fått ett väldigt bra mottagande, säger Anders Busk Faarborg.

En behaglig ljudupplevelse

Även akustiken har behandlats med kärlek, berättar Anders Busk Faarborg.

– Eftersom det är en liten lokal där många människor vistas samtidigt, var det naturligt att välja akustikplattor från Troldtekt. Dessutom är öl en organisk produkt, som ligger helt i linje med andra organiska material som Troldtekts cementbundna träullsplattor.

Till Åben Ølbar valdes designlösningen Troldtekt line design med längsgående, frästa spår. Akustikplattorna är av typen naturträ.

– Troldtekt line design var intressant för oss att arbeta med, eftersom linjerna tillför något nytt i rummet och får det att se större ut. Taket är inte bara en yta, utan ett verktyg för att skapa något spännande i designen, tillägger Anders Busk Faarborg.

Större fokus på akustik

Anders Busk Faarborg tror att man inom restaurangbranschen kommer att fokusera mycket mer på ljudnivå och akustik i framtiden. Anledningen är helt enkelt att dålig akustik kan förstöra en i övrigt god matupplevelse.

– Akustik var inte något matgästerna brydde sig om förr i tiden, med det har förändrats. Även om maten är god kan upplevelsen påverkas negativt av dålig akustik i restaurangen, vilket i sin tur kan lysa igenom i matrecensioner, säger han.

FOTO:
Anders Busk Faarborg (Design Director) & Alexandra Raben-Levetzau (Interior Designer) från designföretaget All That Matters (ATM).

Fakta: Åben Ølbar

Projekt: ÅBEN ølbar i Aarhus, Danmark
Design/Inredning: ATM Design

Troldtekt produkter:

Takbeklädnad: Troldtekt och Troldtekt line design akustikplattor
Färg: Naturträ
Struktur: Ultrafin (1,0 mm träull)

>> Mer om projektet i Troldtekt referensavsnitt