Årets Bygge 2024: Vinnarna har utsetts

Den 19 mars delades den prestigefyllda utmärkelsen Årets Bygge 2024 ut, där tre projekt med Troldtekt akustiklösningar var bland finalisterna, bland annat innovationshuset Space i Lund, som vann kategorian Hotell och Kontor.

25.03.2024
Troldtekt akustiktak i företagsbyggnad

Årets Bygge är den svenska byggbranschens hederspris som delas ut varje år i samband med Construction Summit i Stockholm. I år hölls toppmötet den 19 mars i Sergel Hub.

Det är facktidningen Byggindustrin som står för prisutdelningen och en specialistjury har beslutat vilka projekt som har tagit sig genom nålsögat.

Startfältet bestod av hela 107 projekt i olika kategorier och nu är vinnaren utsedd. Bland de nominerade och finalisterna fanns de tre projekten Koenigseggs nya fabrik i Ängelholm, GoCo House i Mölndal och Space i Lund, där Troldtekt akustiklösningar utgör en del av designen.

Innovationshuset Space i Lund vann kategorin Hotell och Kontor

Space ligger i Lunds Science Village och är ett nybyggt innovationshus med kontor och laboratorieverksamhet fördelat på 6 300 kvadratmeter. Byggherre är Wihlborgs Fastigheter och projektet är ritat av FOJAB och Frøslee.

I byggnadens stora atrium har man valt designlösningen Troldtekt tiles i naturträ som bildar ett karaktärsfullt mönster på väggarna. På andra ställen i byggnaden har man använt Troldtekt line samt klassiska Troldtekt akustikplattor.

2023 blev Space den första kontors- och laboratoriebyggnaden som fick NollCO2-certifieringen från Sweden Green Building Council. Projektet ska dessutom certifieras enligt standarderna WELL och Miljöbyggnad Guld.

Vid Årets Bygge 2024 vann Space i kategorin Hotell och Kontor.

Juryn motiverar sitt val av Space som kategorivinnare med att projektet har förverkligats efter en konkurrenspräglad upphandling med både innovationskrav och en snäv deadline som centrala beståndsdelar. Med Space har man skapat ett tredubbelt certifierat kontorshus med hybridram efter att byggherre och entreprenör gått hand i hand hela vägen från start till mål.

Se fler bilder från Space i Lund här.

 

Totalvinnaren av Årets Bygge 2024 blev Lunds domkyrkas torntak. Stort grattis till totalvinnaren och till alla kategorivinnare. Läs mer om alla vinnarprojekten här.