Innovationshus i Lund har utsetts till årets NollCO2-projekt

Kontors- och laboratoriebyggnaden Space vann ett prestigefyllt pris vid Sweden Green Building Awards 2023. Den ikoniska byggnaden ligger i det helt nya Science Village i Lund. Flera karaktärsfulla från Troldtekt akustiklösningar ingår i arkitekturen, som utmärker sig genom ett CO2-nettonollutsläpp.

14.12.2023
Photo: Wihlborgs Fatigheder & Josefin Widell Hultgren

Det tar 14 minuter med spårvagn från Lunds centrum till nya Science Village i Lunds nordöstra utkant. Precis vid stationen och det gröna Rydbergs torg ligger den ikoniska Space-byggnaden, som är en kontors- och laboratoriebyggnad – och mer därtill. Det nya projektet fick utmärkelsen ”Årets NollCO2-projekt” vid Sweden Green Building Awards 2023.

Med sina 6 300 kvadratmeter är Space är samlingsplats för företag och forskare som utvecklar framtidens hållbara lösningar. Detta gör man i en byggnad som sätter helt nya standarder inom hållbarhet. Arkitektbyråerna FOJAB och Frøslee AB har ritat projektet och Wihlborgs Fastigheter AB är byggherre.

2023 blev Space den första kontors- och laboratoriebyggnaden som uppnådde NollCO2-certifieringen från Sweden Green Building Council. Certifieringen innebär att byggnadens netto-klimatpåverkan blir noll. Det kräver bland annat en tydlig strategi för val av byggmaterial och att utsläppen under byggfasen balanseras med exempelvis produktion av förnybar energi och godkända åtgärder för klimatkompensation.

 

Karaktärsfulla miljöer med bra akustik

Space är uppförd som en hybridkonstruktion där trä är det dominerande materialet. Utanpå själva byggnaden har man monterat ytterväggar av glas som kapslar in delar av de avkopplande balkongområdena där medarbetare – och gäster – kan mötas i gröna omgivningar.  

Inomhus spelar flera varianter av Troldtekt akustiklösningar en central roll – både akustiskt och visuellt. Ett exempel är väggpanelerna i det stora atriet, som är klädd med designlösningen Troldtekt tiles, som framträder i snygga mönster. Andra väggytor i rummet har Troldtekt line.

Till flera takytor har man valt klassiska Troldtekt-plattor monterade i synliga skenor.  Alla Troldtekt-lösningar har valts i ljust naturträ som elegant matchar byggnadens övriga träbaserade material.

Förutom NollCO2-certifieringen, som låg till grund för utmärkelsen, certifieras Space enligt standarderna WELL och Miljöbyggnad Guld. Troldtekt bidrar positivt till poängen i båda certifieringarna.

Läs mer och se filmen om Space hos Wihlborgs Fastigheter

FAKTA: Space och Sweden Green Building Awards

  • Sweden Green Building Awards hedrar personer och projekt inom den svenska byggsektorn som inspirerar och visar vägen inom hållbarhet.
  • Wihlborgs Fastigheter AB fick utmärkelsen i kategorin ”Årets NollCO2-projekt” för Space-projektet i Lund.
  • Priserna delades ut 2023 i 10 kategorier vid ett event i Stockholm den 30 november.

 

Photo: Wihlborgs Fatigheder & Josefin Widell Hultgren