Moderna simhallar ställer krav på arkitekturen

Det är en utmanande uppgift att designa en simhall, så att elitsimmare, lekande barn och wellnessgäster blir nöjda, förklarar badkonsulten Ulf Isaksson från Ablix AB. I ett nytt onlinetema riktar Troldtekt AB ljuset mot de många nya svenska simhallarna. Temat bjuder på bra exempel och intervjuer med arkitekter.

11.04.2019

Munktellbadet i Eskilstuna, Varbergs nya bad- och simanläggning, Umeås nya simhall ... Det finns många exempel på nybyggda svenska simhallar.

Totalt pågår just nu omkring 50 byggprojekt över hela Sverige, bedömer badkonsulten Ulf Isaksson från Ablix AB, som sitter med i Svenska Simförbundets anläggningsråd. I flera fall ska de nya anläggningarna ersätta de många slitna simhallarna, som byggdes på 1960- och 70-talen.

I dag är traditionell simning nämligen bara en av många aktiviteter i simhallar och friluftsbad. Wellness, lek, vattensport och social samvaro står också högt i kurs bland badgästerna. Därför ska de svenska simhallarna utvecklas så att faciliteterna blir attraktiva för fler användare, förklarar Ulf Isaksson:

– Användarna efterfrågar mer plats och flexibilitet. Många kommuner satsar också på träningsmöjligheter och wellness och kallar badhusen för ”mötesplats för hälsa, aktivitet och trivsel”. Därför ser vi flera stora anläggningar på över 10 000 kvadratmeter med olika pooltyper och områden, t.ex. bassänger med justerbart djup, ett familjeområde med lågt varmt vatten och ett wellnessområde med möjlighet till lugn och avslappning.

Läs om tankarna bakom prisbelönt fjordpark

Intervjun med Ulf Isaksson är en del av ett nytt tema online, som nu finns tillgängligt på www.troldtekt.se. I temat är det också fokus på den prisbelönta Vestre Fjordpark i Ålborg i Danmark, som 2018 var en av finalisterna i World Architecture Festival Awards i Amsterdam.

– Ett av målen med renoveringen var att öppna anläggningen för fler användare. På ett friluftsbad är vatten naturligtvis helt centralt, men badet skulle även göras till en destination. Alltså en plats dit man åker för att se och uppleva även om man inte nödvändigtvis deltar i aktiviteterna. Därför har upplevelsen och iscensättningen av både platsen och aktiviteterna varit viktiga, säger Martin Nielsen, arkitekt och partner på ADEPT.

Tillsammans med GHB Landskabsarkitekter har ADEPT ritat fjordparken, där det har varit fokus på att välja naturliga material, däribland Troldtekt akustiktak, till parkens många byggnader.

I temat ingår också en intervju med Dan Cornelius från Cornelius + Vöge, som i samarbete med japanska Kengo Kuma & Associates ritar ett nytt vattenkulturhus i världsklass på Papirøen i Köpenhamn. Dessutom kan läsarna djupdyka i det dynamiska idrottscentret i Stenungsund Arena och flera andra exempel på simhallar, där Troldtekt akustik bidrar till den trevliga badupplevelsen.

>> Läs hela temat om simanläggningar här

FAKTA OM TROLDTEKT:

  • Troldtekt AB är en ledande utvecklare och tillverkare av akustiklösningar för tak och väggar.
  • Sedan 1935 är trä och cement – två naturliga material – utgångsämnen i produktionen, som sker i Danmark under moderna, miljövänliga förhållanden.
  • Troldtekts affärsstrategi baseras på designkonceptet Cradle to Cradle, som är företagets centrala verktyg för att säkerställa miljövinster fram till 2022.

MER INFORMATION:

Peer Leth, vd för Troldtekt A/S: 8747 8130 // ple@troldtekt.dk       
Tina Snedker Kristensen, marknads- och kommunikationschef: 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk  

Troldtekt A/S
Sletvej 2A
DK 8310 Tranbjerg J
www.troldtekt.dk

Troldtekt AB
S:t Johannesgatan 2, 4 tr
SE 211 46 Malmö
www.troldtekt.se   

Den moderna Stenungsund Arenan i södra Sverige erbjuder faciliteter för ett stort utbud av sporter. I simhallen har väggarna och taket klätts med Troldtekt akustikplattor för att effektivt minska ljudnivåerna. Copyright© Thorn Creative Agency.
Den nya Balneon simhallen i Tyskland täcker mer än 1 500 m2 vattenyta och 850 m2 wellnessområde. Troldtekt cementbundna träullsplattor i flear nyanser ger en vacker visuell effekt och säkerställer optimal akustik. Copyright© Fotodesign Bierwagen.
Den prisbelönta Vestre Fjordparken i danska staden Aalborg är utformad med Troldtekt akustikplattor i både kaféet och konferens- och klassrum. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.
Efter en omfattande renovering har simhallen i Ringkøbing (Danmark) blivit stadens nya dragplåster. Simhallen har en hållbar profil med solceller, anläggning för värmeåtervinning och Troldtekt akustiktak. Copyright© Helene Høyer Mikkelsen.
I sport- och simcentret i Eura (Finland) bidrar Troldtekt i en rad olika färger till både den goda akustiken och till det visuella uttrycket. Copyright© Troldtekt A/S.
I den nya simhallen i Münster (Tyskland) löper det på väggen ett långt band av akustikplattor från designserien Troldtekt rhombe mini. Copyright© Torben Weiß.