Flera projekt med Troldtekt nominerade till Årets Bygge 2023

Den 28 mars avslöjas vinnarna av Årets Bygge 2023. Totalt 94 projekt har nominerats, och bland dem finns hela 10 med Troldtekt akustiklösningar som en del av designen.

24.02.2023

Det är tidningen Byggindustrin som står bakom det prestigefyllda priset Årets Bygge. Priset delas ut till projekt som slutförts under föregående år, och i bedömningen tar man hänsyn till fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

I år har 94 byggprojekt nominerats, och i 10 av dessa används en akustiklösning från Troldtekt. De nominerade projekten är indelade i sex kategorier: bostäder, hotell/kontor, infrastruktur, industri/logistik/butik, samhällsfastigheter och renovering.

Vinnaren i varje kategori presenteras den 28 mars vid en prisutdelning i samband med Construction Summit på Sergel Hub i Stockholm.

Troldtekt ingår i flera byggprojekt

Bland projekten med Troldtekt finns allt ifrån kontor och skolor till bostäder och ett badhus:

 • Trikåfabriken: I Malmö har den tidigare industribyggnaden Trikåfabriken totalrenoverats och förvandlats till moderna kontorsmiljöer. Det är arkitektbyrån FOJAB som står bakom projektet, där vitmålade Troldtekttak är en del av designen. Läs mer och se bilder av HORISONT Arkitekter här samt på FOJAB:s kontor, som båda ligger i Trikåfabriken.

  Trikåfabriken är nominerad i kategorin Renovering.

 • Arena Platinan: På 19:e våningen i fastigheten Platinan i Göteborg ligger detta nya kontorshotell med flexibla arbetsplatser. Kanozi Arkitekter, som står bakom designen, har valt Troldtekt i en specialfärg för att förstärka det ljusa intrycket. Läs mer om Arena Platinan och se bilder här.

  Arena Platinan är nominerat i kategorin Hotell/Kontor.

 • Tomteboda bussdepå: I Solna utanför Stockholm har Tomteboda bussdepå, inklusive en administrativ byggnad, fått ett ansiktslyft. Här tvättas, städas och repareras bussar och arbetsstyrkan omfattar cirka 300 personer. BBH står bakom designen, som även inkluderer Troldtekt i naturträ.
  Tomteboda bussdepå är nominerad i kategorin Renovering.

 

 • BonTop: I Mölnlycke, söder om Göteborg, ligger +55-boendet BonTop, där seniorer kan ha ett aktivt och socialt liv. Byggnaden har en innergård med palmer i ett subtropiskt medelhavsklimat under ett specialdesignat glastak. Kanozi Arkitekter står bakom designen, som även inkluderar Troldtekt i naturträ.
  BonTop är nominerat i kategorin Bostäder.

 

 • Gjuteriet: I stadsdelen Varvsstaden i Malmö har arkitektbyrån Kjellander Sjöberg omvandlat ett gammalt gjuteri – som är en K-märkt byggnad – till en mötesplats med kontor, kafé, restaurang och gemensamma ytor. Återbruk och miljömedvetna materialval har varit viktiga ledord i processen, och Troldtekt ingår som en del av designen.
  Gjuteriet är nominerad i kategorin Renovering.

 

 • Fixfabriken/Sandarna, grundskola och äldreboende: Möten över generationsgränserna skapas i Göteborg, där man har uppfört en ny byggnad vid gamla Fixfabriken i Sandarna som delas av en grundskola för 400 elever och ett äldreboende med 100 platser. Det är den första anläggningen i Sverige där unga och gamla delar matsal, idrottshall och utemiljöer. Byggnaden är certifierad som Miljöbyggnad Silver. What! Arkitektur står bakom designen, som även inkluderar Troldtekt line i grå natur.
  Projektet är nominerat i kategorin Samhällsfastigheter.

 

 • Lugnets badhus: Ett modernt, funktionellt badhus med möjlighet till simning, motion, lek och rehabilitering. Här har man satsat på miljövänliga tekniska lösningar, och överskottsvärme från Lugnets ishall återanvänds i det nya badhuset. Arkitekterna Liljewall står bakom designen.
  Projektet är nominerat i kategorin Samhällsfastigheter

 

 • Långsjöskolan: Tyréns arkitekter ritade denna skola i Huddinge i de tidiga stadierna, sedan tog Arkitema arkitekter över. Skolan är nybyggd med certifieringen Miljöbyggnad Silver och invigdes i september 2022. Här väljs Troldtekt i ljus natur.
  Projektet är nominerat i kategorin Samhällsfastigheter.

 

Se hela listan med alla projekt som är nominerade till Årets Bygge