Horisont Arkitekter i historisk fabriksbyggnad

Den tidigare Trikåfabriken i Malmö har totalrenoverats och blivit en populär kontorsmiljö för kreativa företag. Bland annat har Horisont Arkitekter flyttat in, med Troldtekt som en del av inredningen.

Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i kontorslokaler

Sedan september 2022 har Horisont Arkitekter sitt Malmökontor i Trikåfabriken – en gammal industribyggnad som har totalrenoverats av Stena Fastigheter och FOJAB. Som första etapp i projektet hyrs lokalerna ut till både nya och etablerade företag inom den kreativa sektorn.

Horisont Arkitekter har själva stått för designen av sitt nya kontor, som har samma planlösning som övriga kontorslandskap i byggnaden – men med en twist anpassad efter deras behov.

Designmässigt har man hittat en fin balans mellan originaldetaljer och moderna kontorslokaler. De gamla fönstren har isolerats och de sneda takbjälkarna som sträcker sig 28 meter genom byggnaden har också bevarats. Dessutom har man låtit vissa installationer och rör vara synliga, vilket bidrar till industrikänslan.

 

En böljande vägg

Två olika Troldtekt akustiklösningar har valts till tak respektive väggar. I taket sitter klassiska vita akustikplattor med inbyggd belysning. Mellan kontor och kök finns en ”böljande” vägg klädd med designlösningen Troldtekt tiles, även den i vitt.

– Eftersom köket är placerat mitt i kontorslandskapet var ljudmiljön och att säkerställa en bra akustikarbetsmiljö utgångspunkten. Funktion utan att tumma på designen var ledorden. Vi ritade in en böljande vägg, klädd med akustikplattor, som skiljer köksdelen från arbetsplatserna. Att väggen var rundad var ett viktigt element i vårt designkoncept så vi letade en akustikplatta som kunde böjas. Troldtekts akustikplattor kom snabbt in i bilden i och med deras hållbara material kombinerat med stora möjligheter att förena form och funktion, sägar Kristina Forsler Sjögren Arkitekt SAR/MSA, Horisont Arkitekter.

 

Troldtekt tiles skapar en helhet

Troldtekt tiles skapar ett mönster av rektangulära fält, som kan variera i storlek. Lösningen består av kvadratiska akustikplattor, där enkelriktade spår har frästs in i ytan. På alla sidor av plattan har ett halvt spår frästs, så att det uppstår ett extra spår med samma dimension när två plattor sätts ihop.  

– Vi är så nöjda med resultatet! Det är en behaglig ljudmiljö på kontoret och de räfflade spåren i plattorna skapar en levande yta som ger ett vackert skuggspel. Vi har kombinerat fem olika mönstervarianter med rektangulära fält i olika storlek. De frästa linjerna gör att ytan upplevs som en helhet och mötet mellan plattorna trollas bort, sägar Kristina Forsler Sjögren.

Båda lösningarna bidrar till en behaglig akustik på arkitektkontoret och passar designmässigt bra ihop med lokalernas ljusa nyanser som bryts av med träfärgade och svarta inredningsdetaljer.

 

Ett område under tillväxt

Tidigt 2020 började Stena Fastigheter utveckla delar av den gamla Trikåfabriken i centrala Malmö, med målet att skapa en modern arbetsplats med flexibla kontorslösningar utan att byggnadens karaktär och själ skulle gå förlorade.