REGAN Vest har utsetts till vinnare av Årets Byggeri 2023

Den prestigefyllda utmärkelsen Årets Byggeri 2023 i kategorin ”Öppen” går till koldkrigsmuseet REGAN Vest i Rold Skov söder om Ålborg. I den nybyggda välkomst- och utställningsbyggnaden ovan jord är Troldtekt akustikplattor en del av designen.

21.12.2023
Photo: Rasmus Hjortshøj

Koldkrigsmuseet REGAN Vest öppnade i februari 2023 med stor mediebevakning. Mer än 60 000 gäster har redan besökt den historiska platsen redan under 2023. Detta motsvarar cirka 98 procent av museets totala kapacitet.

Nu har REGAN Vest-museet utsetts till Årets Byggeri 2023 i kategorin ”Åben”, som delas med Maritimt Center i Esbjerg. Totalt har fem vinnare av Årets Byggeri 2023 utsetts, fördelade på tre kategorier.

Det prestigefyllda priset grundades av tidskriften BYGGERI och delas sedan 1997 ut varje år i december. Juryn består av ledande arkitekter och toppfolk från byggbranschens organisationer, och när det gäller REGAN Vest säger ordföranden:

– Museet har framgångsrikt fört in ljus och luft i den tidigare klaustrofobiska bunkeranläggningen. De minimalistiska utställningsområdena och glasväggarna i atriet ger besökarna en behaglig atmosfär som gör det möjligt att utforska historien på ett bekvämt sätt, säger juryns ordförande, arkitekt Scott Hollingsworth, i ett pressmeddelande och tillägger:

– Totalt sett fångar REGAN Vest historien på ett anmärkningsvärt och autentiskt sätt och lyckas förena historien med nutiden. Detta unika museum är ett viktigt bidrag till att bevara och dela Danmarks historia och bör erkännas som Årets Byggeri för sin betydelsefulla kulturella och arkitektoniska insats.

Det är AART Architects som har designat det nya museet. 

Förutom utmärkelsen som Årets Byggeri har REGAN Vest också utsetts till Danmarks bästa upplevelse i Region Nordjylland av MBM, som står bakom medierna MigogAalborg, MigogKbh, MigogOdense samt MigogAarhus. Här har 83 000 av mediernas användare röstat på sina favoriter.

 

 

Landets hemligaste byggnad

60 meter under jord i Rold Skov ligger landets bäst bevarade koldkrigsbunker, som var en hemlighet fram till för några år sedan. Den byggdes på 1960-talet för att rymma regeringen, ämbetsverket och kungahuset i händelse av ett tredje världskrig med kärnvapen. 

Besökare kan uppleva den totalt 5 500 kvadratmeter stora bunkerytan samt en ny välkomst- och utställningsbyggnad. Det nya tillskottet till Regan Vest är den enda synliga delen av museet och ligger som fyra svarta boxar omgivna av skog. Här kan besökarna lära sig mer om historien, tiden och syftet med bunkern.

För att värna om det hemlighetsfulla uttrycket har utställningsbyggnaden hållits i mörka färger och material. Detsamma gäller de cirka 1 000 kvadratmeter Troldtekt akustikplattor som är målade i svart respektive grått. Akustiklösningen bidrar både till optimal akustik för besökarna och samspelar elegant med byggnadens övriga design.

Hedersomnämnande till flera projekt med Troldtekt

Förutom själva pristagarna har tio projekt fått hedersomnämnanden. I tre av de tio ingår Troldtekt akustiklösningar i designen – alla tre har hedrats i kategorin ”Åben”:

  • Enigma post- och telemuseum i Köpenhamn Zeso Architects har varit arkitekt för processen med att omvandla den gamla postbyggnaden från 1922. Här ligger bland annat nya Brasserie Post, där man har valt akustiktak av typen Troldtekt line i en specialfärg.
  • Boendegemenskapen Kløverbakken i Odder: Arkitektbyrån Arken har ritat boendegemenskapen, som också har utsetts till ”Årets hållbara träbyggnad 2022”. Troldtekt är ett genomgående material i alla bostäder och rum.
  • Ny tillbyggnad till Feldballe Friskole: Tillbyggnaden på Djursland har ritats av Henning Larsen Architects med omfattande användning av biobaserade material och ett förstklassigt inomhusklimat. Troldtekt tak bidrar till god akustik i undervisningslokalerna.