107 projekt tävlar om att bli Årets Bygge 2024

Nu har tidningen Byggindustrin avslöjat vilka projekt som har nominerats till utmärkelsen Årets Bygge 2024. Rekordmånga föredömliga byggnader har valts ut och flera av dessa är utrustade med Troldtekt akustiklösningar.

16.01.2024
Ljudabsorberande akustikplattor från Troldtekt i skolbyggnad

Tidigt på våren presenteras den årliga utnämningen av Årets Bygge 2024. Syftet med utmärkelsen är att hylla de bästa projekten som byggsektorn i Sverige presterar. Allt har sin kulmen den 19 mars då prisutdelningen äger rum under Construction Summit, som hålls i Sergel Hub i Stockholm.

Redan i januari och februari kommer facktidningen Byggindustrin att presentera vilka finalistprojekt som går vidare i olika kategorier. Byggindustrin delar ut priset i samarbete med Svensk Byggtjänst.

Bland de 107 inskickade projekten har flera av dem Troldtekt akustiklösningar som en del av designen. De sju sträcker sig från studentbostäder till en bilfabrik och innovativa forskningsmiljöer.

Här är de utvalda projekten med Troldtekt

 

Space

Space ligger i Lunds Science Village och är ett nybyggt innovationshus med kontor och laboratorieverksamhet fördelat på 6 300 kvadratmeter. Byggherre är Wihlborgs Fastigheter och projektet är ritat av FOJAB och Frøslee.

I byggnadens stora atrium finns fält på väggarna där man har valt designlösningen Troldtekt tiles i naturträ som bildar ett karaktärsfullt mönster. På andra platser i byggnaden har man använt Troldtekt line och klassiska Troldtekt akustikplattor.

2023 blev Space den första kontors- och laboratoriebyggnaden som fick NollCO2-certifieringen från Sweden Green Building Council. Projektet ska dessutom certifieras enligt standarderna WELL och Miljöbyggnad Guld.

 

Hököpinge skola

I skånska Vellinge kommun står nya Hököpinge skola klar för cirka 550 elever från klasserna 0–9. Målsättningen har varit att bygga ”Skolan mitt i byn” eftersom platsen även ska fungera som samlingspunkt efter skoltid.

De huvudsakliga byggmaterialen är tegel och glas. Invändigt har man valt Troldtekt akustikplattor till både tak och väggar som en del av skolans inredning – på flera ställen i karaktärsfulla specialfärger som ger ett varmt uttryck. Projektet har ritats av Arkitektgruppen i Malmö.

 

Koenigseggs nya fabrik

I Valhall Park ligger en ny och exklusiv bilfabrik som stod klar våren 2023 med 12 000 extra kvadratmeter. Bilfabriken rymmer allt från produktionshall, event- och personalområden till showroom för de nya bilmodellerna. I matsals- och caféområdet har man valt svartmålade Troldtekt akustikplattor i designen. Den nya fabriken har ritats av JKAB arkitekter.

Projektet fick Ängelholm kommuns arkitektpris 2023 i kategorin Årets nybyggnation.

 

GoCo House

I Mölndal söder om Göteborg ligger det nybyggda GoCo House. Byggnaden ligger i en ny stadsdel med fokus på Life Science och hälsa, som ligger tillsammans med läkemedelstillverkare. GoCo House är det nya områdets signaturbyggnad.

GoCo House är en hybridbyggnad där konstruktionen består av både limträpelare och balkar, stål och betong. Byggnaden omfattar arbetsplatser med kontorsmiljöer, laboratorier, samarbetsområden, café och restaurang, gemensamma konferensfaciliteter och mobilitetshubb. I byggnadens design ingår grå Troldtekt akustikplattor.

Arkitekterna bakom projektet är Semrén och Månsson.

 

Åbybadet

Mölndal har fått en ny simhall, den är placerad på samma plats som det tidigare Åbybadet låg. Här finns simbassänger för både stora och små, badland med rutschkanor samt spaområde, bastu och café. Det finns dessutom möjlighet att delta i en rad olika träningsformer som dykträning, undervattensrugby och vattengymnastik.

Liljewall arkitekter har designat Åbybadet, där man har valt varma och robusta material samt lodräta fönster för att ge massor av dagsljus. Troldtekt-plattor, som både ger bra akustik och som klarar hög luftfuktighet, ingår i simhallens design.

 

Natrium

Natrium är Göteborgs universitets nya byggnad för de naturvetenskapliga utbildningarna och forskningsenheterna som har samlats i närheten av Sahlgrenska sjukhuset. Byggnaden är fördelad på hela 32 000 kvadratmeter

Kanozi arkitekter har ritat Natrium. En av huvudtankarna bakom byggnadens design är att främja samarbetet mellan universitetets olika institut, säkerställa arkitektoniskt samspel med övriga byggnader från 1950-talet, samt skapa en flexibel forskningsbyggnad.

Natrium består av fyra byggnader som i mitten binds samman av ett stort och ljust atrium. På de öppna våningarna runt om i atriet har man monterat Troldtekt i naturträ.

Se fler bileder från Natrium här.

 

BaseCamp

I Malmö, nära universitetets campus och stadens centrum, har det internationella konceptet BaseCamp byggt 590 studentbostäder. Det är det första i sitt slag i Sverige och ger Malmö 30 procent fler studentbostäder. Utöver studentbostäderna kommer det att finnas reception, café och studieområden samt gym, lounge, festlokaler och biograf.

Lars Gitz arkitekter ligger bakom designen av BaseCamp, där även Troldtekt spelar en roll i designen. Svartmålade Troldtekt akustikplattor har valts till många av de gemensamma lokalerna.

Se fler bileder från Baescamp här.

Photo: Wihlborgs Fatigheder & Josefin Widell Hultgren
Ljudabsorberande akustikplattor från Troldtekt i skolbyggnad
Photo: Troldetekt line i lys natur
Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i bostadsbyggnader
Ljudabsorberande akustikplattor från Troldtekt i skolbyggnad
Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i bostadsbyggnader