Svart är det nya svarta inom arkitekturen

04.10.2018

För bara några få år sedan dominerades den nordiska stilen av det lätta och ljusa. Nu har svarta och mörka material gjort sitt intåg. I ett tema online från Troldtekt AB lyfter en trendforskare och ledande arkitekter fram den här nya tendensen.

Svart och andra mörka färger är här för att stanna, och där de tidigare kom till uttryck i mindre detaljer, såsom kuddar, plädar och krukor, kommer nu både mörka golv och svarta tak fram. Effekten går inte att ta miste på. De mörka nyanserna skapar en alldeles speciell stämning i allt från hotell och restauranger till privata hem.

− Under och i tiden precis efter finanskrisen inredde vi ljust, lätt och nordiskt med naturliga material som trä, skinn och papper. I takt med att krisen har dragit förbi, har vi fått ett överflöd och kan blicka mot de varmare klimaten för inspiration, och sedan dess har vi börjat att ta in de mörka, brända färgerna, som till exempel svart, mörkt rödbrun och dammgrå, säger den danske trendforskaren Rikke Skytte till Troldtekt AB.

Rikke Skytte är föredragshållare och inredningsdesigner i ett eget företag samt konsult och föreläsare vid pej gruppen – scandinavian trend institute. Intervjun med henne är en del av ett nytt tema online om svarta tak, som nu är tillgängligt på Troldtekts webbplats.

Stämning av kvalitet och elegans

I temat finns också intervjuer med ledande danska arkitekter, som har arbetat med svarta och mörka färger.

Mette Gravergaard, kreativ direktör i Aarstiderne Arkitekters Spaceplanning-avdelning, berättar om arbetet med Fredericia Furnitures showroom i hjärtat av Köpenhamn. Här har man valt material som stål och betong samt ett svart akustiktak från Troldtekt.

– När man väljer ett svart tak ska man alltid titta på rummets användning. Svarta tak kan skapa en alldeles speciell stämning av kvalitet och elegans. Det ska bara vara genomtänkt och unisont. Därför har vi varit noggranna med att iscensätta rummet med hjälp av spots, som förenas med det svarta taket. Om vi bara har samma ljus på alla platser blir det ointressant, berättar hon.

Anders Tyrrestrup, partner i AART architects, berättar om det 35 000 kvadratmeter stora projektet Pakhusene på Aarhus Ø i Danmarks näst största stad. Här har bland annat Troldtekts akustiktak i grå natur använts, där de mörka färgnyanserna uteslutande kommer från grå cement, som är träbetongplattornas bindemedel. Det ger ett mer rustikt färgspel än i målade plattor med en enhetlig yta. 

En rundtur till byggnader där mörka färger har använts
Förutom de två projekten bjuder online-temat på en titt i det nya Design Museum i London, mathuset Hahnemanns Køkken i Köpenhamn och Folketeatret, som också ligger i Danmarks huvudstad.

FAKTA OM TROLDTEKT:

  • Troldtekt AB är en ledande utvecklare och tillverkare av akustiklösningar för tak och väggar.
  • Sedan 1935 är trä och cement – två naturliga material – utgångsämnen i produktionen, som sker i Danmark under moderna, miljövänliga förhållanden.
  • Troldtekts affärsstrategi baseras på designkonceptet Cradle to Cradle, som är företagets centrala verktyg för att säkerställa miljövinster fram till 2022.

MER INFORMATION:

Peer Leth, vd för Troldtekt A/S: 8747 8130 // ple@troldtekt.dk       
Tina Snedker Kristensen, marknads- och kommunikationschef: 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk

Troldtekt AB
S:t Johannesgatan 2, 4 tr
SE 211 46 Malmö
www.troldtekt.se