Materialens råa estetik ska samspela

Träullsplattor i mörk natur passar fint till betong och ekträ i rum med mycket dagsljus, medan svarta tak kan skapa en mer intim stämning om kvällarna.

Partner Anders Tyrrestrup från AART architects berättar varför valet föll på Troldtekt akustikplattor i naturgrå till lagerhusen på Aarhus Ø i Danmark.

I den snabbt växande hamnstadsdelen Aarhus Ø i Danmarks näst största stad har AART architects skapat en modern kombination av bostadshus och företagslokal. Den första etappen stod klar 2017, medan den andra etappen beräknas stå klar till inflyttningen år 2020.

Företagsdelen i den totalt 35 000 kvadratmeter stora byggnaden inrymmer redan ett flertal företag – inklusive AART architects själva. Här samsas de – med inspiration från principerna för delningsekonomin – om funktioner som möteslokaler, matsal, hamnbad och gym med bastu.

Med hjälp av taktila tegelfasader, olika betongytor och synliga installationer har arkitekterna skapat en rå estetik inspirerad av hamnens gamla lagerhus, berättar Anders Tyrrestrup, partner hos AART architects. 

– Vi har varit mycket måna om att skapa ett grundhus som avspeglar husets identitet som rå industribyggnad, och där hyresgästerna har stor flexibilitet att inreda som de vill. Det har vi bland annat gjort genom att använda robusta material som betong och ekträ, och genom att låta materialen framträda med sina rena uttryck i stället för att välja en massa målade ytor, säger Anders Tyrrestrup. 

God arbetsmiljö och bra inneklimat

Eftersom lagerhusen ska fungera som arbetsplats har AART architects varit mycket noggranna med att en god arbetsmiljö och ett bra akustiskt inneklimat ska ingå i helheten. De har bland annat valt Troldtekts akustiktak i naturgrå, där de mörka färgnyanserna uteslutande kommer från den grå cement som är träbetongplattornas bindemedel. Det ger ett mer rustikt färgspel än med målade akustikplattor, där ytan har ett enhetligt uttryck

– Man har tänkt in taket i helheten genom att beklä det med tegelsten och trä. De naturliga, mörkgrå nyanserna samspelar vackert med betonggolven och de olika betonginslagen i väggarna. Den obehandlade träbetongen skapar värme och en ren, naturlig känsla som matchar byggnadens naturliga material och skapar en sammanhängande identitet och ett rent uttryck. Det är högt i tak och insläppet av dagsljus är stort, så det gör inget att den grå tonen inte reflekterar så mycket ljus. Det viktiga är att det fungerar bra tillsammans med övriga material, säger Anders Tyrrestrup.

Troldtekt-taken har även spelat en positiv roll i poängen för den DGNB-guldcertifiering som lagerhusen har uppnått.

Svart skapar stämning

I ett annat projekt på Filmstaden i Århus överväger Anders Tyrrestrup och hans kollegor att använda svarta Troldtekt-tak för att skapa en mer intim kvällsatmosfär som passar till filmens värld.

– Ett svart tak kan ge vissa fördelar när det gäller att iscensätta ljuset i ett rum utan krav på dagsljus. På de andra kontoren med mer dagsljus ska grå Troldtekt-tak användas, men här kan den svarta färgen bidra till att skapa en unik stämning, säger Anders Tyrrestrup.

FAKTA: Pakhusene (lagerhusen) på Aarhus Ø

Arkitekt: AART architects
Byggherre: Domis (etapp 1), Kilden & Hindby (etapp 1), PFA Ejendomme (etapp 2)

Troldtekt produkter: 
Takbeklädnad: Troldtekt akustikplattor
Färg: Naturgrå
Struktur: Fin (1,5 mm träull)
Kantprofil: 5 mm fas, K5

Läs mer om projektet i Troldtekts referenssektion >

Ander Tyrrestrup, partner från AART architects.