Svart elegans i hjärtat av Köpenhamn

På toppen av före detta Kongelige Postgård i Köpenhamn har Aarstiderne Arkitekter inrett ett exklusivt showroom åt företaget Fredericia Furniture.

Här skapar det svarta Troldtekt-taket en elegant stämning som kommer till sin rätt som allra bäst när mörkret faller.

När det anrika danska företaget Fredericia Furniture anordnar kvällsevenemang i sitt nya showroom kan de internationella gästerna mingla bland de danska möbelklassikerna och njuta av den intagande utsikten över det lysande Köpenhamn. Ovanför dem ser noggrant inställda spottar i det svarta Troldtekt-akustiktaket till att uppmärksamheten riktas mot de exklusiva möblerna från Børge Mogensen, Wegner och andra danska formgivare. 

Det är Aarstiderne Arkitekter som i nära dialog med Fredericia Furniture har byggt om före detta Kongelige Postgård till en modern arbetsplats med showroom på översta våningen, där Post- och telemuseum tidigare låg.

– Huvuduppgiften har varit att hitta husets själ och att lyfta fram dess främsta kvaliteter. Fredericia Furniture är finsmakare och älskar den klassiska inramning som byggnaden ger. Husets primära syfte är som utställningslokal för möblerna, men det är också en arbetsplats inredd för co-working. Därför var det viktigt att skapa bra belysning och god akustik i alla rum, berättar Mette Graversgaard, kreativ chef på Aarstidernas Spaceplanning-avdelning. 

Vit stuckatur och svart Troldtekt

Husets historia framträder tydligt på våningen under showroomet, där ett vackert tak med stuckatur har bevarats. Därför har rummet inretts i ljusa färger och delats av med glas och trälameller, med akustikbeklädnad på baksidan av lamellerna. Det står i skarp kontrast till de mörka färgerna och maskulina materialen, som stål och betong, som dominerar showroomet ovanför.

– Showroomet är ett rum för evenemang där man kan anordna kvälls- och nattevenemang med musik och kockar som lagar läcker mat. Därför har det inretts för en alldeles unik atmosfär, och svart passar bra till festklädda gäster. Etagen har inretts som ett hem, och här ställer man ut de möbler som passar bättre i mörkare miljöer. Vi har använt loftet för att framhäva den fantastiska utsikten över stadens tak, säger Mette Gravergaard.

Svart kräver omtanke

Att välja ett svart tak kräver både omsorg och överblick, framför allt när det gäller ljussättningen. Därför är det viktigt att kompensera med ljus om man väljer den mörka looken, understryker Mette Gravergaard:

– När man väljer ett svart tak ska man alltid titta på rummets användning. Svarta tak kan skapa en alldeles speciell stämning av kvalitet och elegans. Det måste bara vara genomtänkt och unisont. Därför har vi varit noggranna med att iscensätta rummet med hjälp av spots, som förenas med det svarta taket. Om vi bara har samma ljus på alla platser blir det ointressant.

Fredericia Furniture Showroom

FAKTA: Fredericia Furnitures showroom

Arkitekt: Fredericia Furniture + Aarstiderne Arkitekter, Spaceplanning 
Byggherre: Datea

Troldtekt produkter: 
Takbeklädnad: Troldtekt akustikplattor
Färg: Svart 207
Struktur: Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil: 5 mm fas, K5

Läs mer om projektet i Troldtekts referenssektion >

Mette Gravergaard, Kreativ direktør i Aarstidernes Spaceplanning-afdeling.