Sinnligt kök i Köpenhamn

I Østerbro i Köpenhamn har matmarknaden Hahnemanns Køkken öppnat, som en hyllning till bra råvaror och måltiden i sig. Lokalen ligger vid Skt. Kjelds Plads - ett område som håller på att förvandlas till en grön oas i stadsdelen.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

På Hahnemanns Køkken dras blickarna genast mot ett hav av färger, som uppmanar till en kulinarisk upptäcktsfärd. Här finns stora blombuketter, handplockade råvaror, mat- och efterrätter. Alla härligheter presenteras i en vackert inredd miljö, där den dämpade färgskalan framhävs av det svarta Troldtekt-taket och massor av naturligt ljus.

Den stora lokalen rymmer en kaffebar, ett konditori, en salladsservering, en take away-restaurang och en livsmedelsbutik. Mat- och efterrätter kan ätas på plats eller tas med. I anslutning till lokalen ligger en kockskola och en sal för större evenemang och föreläsningar. Köket som tillagar maten har stora fönsterpartier mot butiken, så att gästerna har möjlighet att se kockarnas arbete. 

Till England och hem igen

Ägaren Trine Hahnemann är kock och kokboksförfattare. Hon har under sin karriär arbetat runt om i världen och hennes böcker och arbete har varit särskilt efterfrågade i England. Trine Hahnemann brinner för färska råvaror och hållbarhet under tillagning av mat, men har saknat en plats där hon kan skapa ramar för den goda, sociala måltiden och samtidigt sälja eget bröd, sallader och böcker.

Den stora lokalen är inredd av en brittisk inredningsbyrå, som har skapat en internationell stämning med fokus på den skandinaviska mattraditionen, hållbarhetstänk och inte minst trivsel. Takets svarta Troldtekt-plattor ger en bra akustik för kunder och matgäster, och den svarta färgen döljer installationer i taket. Golv och butiksdiskar av trä ger ett naturligt intryck, medan inredningens dämpade toner bidrar till att skapa den ombonade känsla som Trine Hahnemanns böcker är kända för.