Nya aktivitetsformer kräver arkitektoniskt nytänk

12.02.2020

Skolor för rörelse och inomhusutrymmen med parkour och gatufotboll. 2020 sker idrott och rörelse inom nya ramar. Det är viktigt att lokalerna är designade för fysisk aktivitet och en hög ljudnivå - men ändå med en känsla för estetiken. Läs mer i ett nytt online-tema från Troldtekt AB.

Parkour, gatufotboll och gatubasket. Gatuidrott är inget nytt fenomen. Nytt är det däremot att aktiviteter på asfalt nu kan ske i inomhuslokaler för gatuidrott. I Danmark ligger den ideella organisationen GAME bakom sex så kallade streetmekkan. Ett av husen är uppfört i Aalborg och är ritat av JAJA Architects.

– Tanken bakom GAME Streetmekka är att införliva gatans informella karaktär och aktiviteter i den råa, industriella inramningen och göra gatuidrott och gatukultur tillgänglig för alla året runt, berättar Kathrin Gimmel, arkitekt och partner påJAJA Architects.

Intervjun med Kathrin Gimmel är en del av ett nytt tema på www.troldtekt.se. Temat fokuserar på nya aktivitetsformer och – inte minst – den arkitektur de utförs i.

Informella miljöer ger motivation

De informella aktivitetsmiljöerna som inomhuslokaler för gatuidrott, skateparker, utegym och multisportplatser är också nyckeln till att få fler svenskar att röra sig mer och därmed förbättra folkhälsan. Den gemensamma nämnaren är att de här miljöerna är öppna för alla. Vissa ställen dygnet runt och året runt.

– Svenskarnas generella fysiska aktivitetsnivå avtar. En del rör sig väldigt lite. Allt färre engagerar sig i idrottsföreningar och de som gör det hoppar av mycket tidigare. Därför har kommuner och stadsplanerare ökat medvetenheten om att integrera rörelse i vår vardagsmiljö. Tidigare var fysisk aktivitet lika med fotboll, men nu har vi fått upp ögonen för aktivitet i ett mycket bredare sammanhang, säger Karin Book.

Hon är lektor i idrottsvetenskap vid Malmö Universitet och doktor i kulturgeografi med särskilt intresse för stadsplanering och -utveckling när det gäller idrott och fysisk aktivitet. I det nya temat ingår en stor intervju med henne.

– Vi ser bland annat att offentliga platser utvecklas för att vara aktiverande. Att man skapar plats för att människor ska kunna ta sig fram till fots, på cykel och på sparkcykel i infrastrukturen. Och att man kopplar ihop människors önskan att kunna träna när det passar dem, med varierade aktivitetsmiljöer i byggnader och i gatuplan, förklarar Karin Book.

Arkitekturen sätter barn i rörelse

I temat ingår även en artikel om det danska projektet Skole+. Projektet har kartlagt hur förnyelse av befintlig skolarkitektur främjar barns rörelse. En av de sex skolorna i projektet är Søndervangskolen i Aarhus. Här har bord i raka rader ersatts av förmedlingstrappor och skolans långa korridorer har förvandlats till en rörelsebana med en uppsjö av aktiviteter.

– När vi tog fram aktiviteterna på rörelsebanan, utgick vi ifrån tre motivationsfaktorer för rörelse: tävling, nyfikenhet och socialitet. I omvänd ordning finns till exempel hängmattor där man kan gunga tillsammans eller sitta och småprata med kompisarna. Nyfikenheten stimuleras av stationer där barnen själva ska räkna ut hur inredning och redskap kan användas. Tävlingsinslaget ger sig själv när man släpper loss barnen på en mångsidig lek- och hinderbana, säger Martin Roald Schrøder Poulsen på NERD Architects, som har designat skolans nya miljöer.

Krav på bra akustik och naturlig styrka

I Aalborg Streetmekka, på Søndervangskolen och i ett antal andra byggnader ritade för rörelse, har Troldtekts akustiklösningar integrerats som en del av designen. Det är ingen tillfällighet eftersom akustikegenskaper har stor betydelse när allt från ivriga bollspelare till lekande barn ger järnet. Samtidigt är Troldtekt ett slitstarkt material som även innehåller ett brett urval av designmöjligheter för toppmoderna lokaler.

Så vad kan man säga om valet av Troldtekt i naturgrå till Aalborg Streetmekka?

– Akustikplattorna samspelar otroligt bra med övriga material, säger Kathrin Gimmel. De har installerats mellan de befintliga betongbjälkarna, vilket ger ett riktigt elegant uttryck, men framför allt effektiv ljudabsorption, vilket är viktigt i en inomhuslokal för gatuidrott.

Temat bjuder även på en online-rundtur i Vallentuna Ishall och de tre danska projekten Holbæk SportsbyAarhus Internationale Sejlsportscenter samt Idrottens Hus.

>> Läs temat om idrott och rörelse här 

FAKTA OM TROLDTEKT:

  • Troldtekt är en ledande utvecklare och tillverkare av akustiklösningar för tak och väggar.
  • Sedan 1935 är naturmaterialen trä och cement utgångsämnena i produktionen, som sker i Danmark under moderna, miljövänliga förhållanden.
  • Sedan 2017 finns Troldtekt även i Sverige, som dotterbolaget Troldtekt AB i Malmö. Därifrån har vi en nära och direkt dialog med svenska arkitektfirmor.
  • Troldtekts affärsstrategi baseras på designkonceptet Cradle to Cradle, som är företagets centrala verktyg för att säkerställa miljövinster.

MER INFORMATION:

Peer Leth, vd för Troldtekt A/S: 8747 8130 // ple@troldtekt.dk       
Tina Snedker Kristensen, marknads- och kommunikationschef: 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk 

Troldtekt A/S
Sletvej 2A
DK 8310 Tranbjerg J

Troldtekt AB
Lagervägen 4B
SE 232 37 Arlöv
www.troldtekt.se

Skolor för rörelse och inomhusutrymmen med parkour och gatufotboll. 2020 sker idrott och rörelse inom nya ramar. Det är viktigt att lokalerna är designade för fysisk aktivitet och en hög ljudnivå - men ändå med en känsla för estetiken. Läs mer i ett nytt online-tema från Troldtekt AB. ©Per á Hædd.
Idrættens Hus i danska Roskilde ger möjlighet till ett brett utbud av aktiviteter. I alla utrymmen finns Troldtekt akustikplattor, och i de två stora hallarna fungerar Troldtekt även som dekoration i lodräta färgmönster. ©Helene Høyer Mikkelsen.
Hur skolorna är inredda har stor påverkan på barns aktivitetsnivå. Det visar det danska projektet Skole+ som har tittat på hur förnyelse av befintlig arkitektur främjar barns rörelse. En av de sex skolorna i projektet är Søndervangskolen i Aarhus. Här ingår bland annat förmedlingstrappor och en rörelsebana i den nya designen. ©Thomas Mølvig.
I danska Aalborg har en gammal industribyggnad omvandlats till en asfalterad inomhuslokal för gatuidrott. Syftet är att stärka gemenskapen mellan barn oavsett ålder och kulturell bakgrund. Aalborg Streetmekka är ett av sex hus som den ideella organisationen GAME ligger bakom med stöd från en rad danska fonder. ©Rasmus Hjortshøj/COAST Studio.
Med hjälp av bland andra Storesund Arkitekter valde Vallentuna kommun att gå igång med en omfattande renovering av stadens ishall. Resultatet har blivit en modern och ljus hall där Troldtekt nu bidrar till att säkerställa en markant bättre akustik. ©Troldtekt A/S.