Gatuidrott samlar barn oavsett ålder och kulturell bakgrund

En gammal industribyggnad har omvandlats till en asfalterad inomhuslokal för gatuidrott. Syftet är att stärka gemenskapen mellan barn oavsett ålder och kulturell bakgrund.

Aalborg Streetmekka är ett av fyra hus som den ideella organisationen GAME ligger bakom med stöd från en rad danska fonder.

Parkour, gatufotboll, gatubasket och dans. Gatuidrott är ett brett begrepp som omfattar i stort sett alla typer av aktiviteter på asfalt. Sedan 2018 har barn och ungdomar i och omkring den danska staden Aalborg kunnat gå loss på mer än 2 500 kvadratmeter i Aalborg Streetmekka. Och framgången går inte att ta miste på. Redan sex månader efter öppnandet hade huset mer än dubbelt så många besökare som förväntat.

Bakom projektet står den ideella organisationen GAME som jobbar för att göra gatuidrotten tillgänglig för alla och stärka de sociala banden mellan barn och ungdomar i olika åldrar, från olika kulturer och bakgrunder.

Med stöd från fonderna Realdania, Lokale & Anlægsfonden, TrygFonden, Nordea-fonden och i samarbete med kommuner över hela Danmark har GAME uppfört så kallade streetmekkan i flera danska städer, bland annat i Köpenhamn. – Vi försöker fånga upp de barn som inte är aktiva i idrottsföreningarna, för att inkludera dem i en gemenskap och öka deras rörelsenivå,

berättade Anja Lyngsø, husets verksamhetschef, för den lokala tv-stationen TV2 Nord när Aalborg Streetmekka öppnade.

Inomhuslokalerna för gatuidrott kommer i kölvattnet av en trend där danska ungdomar i allt högre grad vänder föreningslivet ryggen. I stället uppsöker de idrottsaktiviteter med en mer informell organisering och mer flexibla ramar än vad det traditionella föreningslivet erbjuder. Det visar analyser från bland annat Idrættens Analyseinstitut i Danmark. Framför allt är det ungdomar i de äldre ålderskategorierna som väljer bort föreningarna.

En plats för alla – året runt

Här har en gammal industrilokal förvandlats till en asfalterad inomhuslokal för gatuidrott med hjälp av totalentreprenadteamet Pallisgaard och JAJA Architects. Totalt har 2 500 kvadratmeter renoverats, med lokaler för bland annat gatufotboll och klättring. Här kan ungdomarna även ägna sig åt musik, graffiti och dans.

– Tanken bakom GAME Streetmekka är att införliva gatans informella karaktär och aktiviteter i den råa, industriella inramningen och göra gatuidrott och gatukultur tillgänglig för alla året runt, säger Kathrin Gimmel, arkitekt och partner på JAJA Architects.

Inomhuslokalerna för gatuidrott har uppförts i Aalborgs nya stadsdel Eternitten som har gått från stort industriområde till dynamisk stadsdel i utkanten av stans centrum. För att matcha omgivningarna runt huset har renoveringen genomförts med respekt för byggnadens befintliga arkitektur.

– Det var viktigt för oss att utnyttja byggnadens råa karaktär. Under sin storhetstid hade byggnaden många olika funktioner, och därför har den vitt skilda utrymmen. Plats- och höjdkrävande aktiviteter som parkour, basket och fotboll har placerats i den stora hallen där det redan var högt i tak, medan danssalen och verkstäderna har placerats i mindre rum i den tillhörande laboratorieflygeln, säger Kathrin Gimmel.

Plats för aktivitet och avkoppling

Inom gatuidrott är det inte långt från aktivitet till avkoppling. Det har man tagit särskild hänsyn till i inredningen, genom att låta flera av hallens lokaler få flera användningsmöjligheter.

– Gatuidrott är en väldigt social aktivitet. Det ställer krav på arkitekturen, som i lika hög utsträckning ska inbjuda till social samvaro. Vi har till exempel byggt en stor trappa i plywood, där man både kan koppla av och ägna sig åt olika former av rörelse, berättar Kathrin Gimmel.

Den råa betongen och de många olika aktiviteterna kräver en bra akustiklösning. Därför finns Troldtekts akustikplattor i samtliga rum. Här har man valt omålade plattor i naturgrått.

– Akustikplattorna samspelar otroligt bra med övriga material. De har installerats mellan de befintliga betongbjälkarna, vilket ger ett riktigt elegant uttryck, men framför allt effektiv ljudabsorption, vilket är viktigt i ett hus för gatuidrott, förtydligar Kathrin Gimmel.

FAKTA: Aalborg Streetmekka

Projekt: Gatusporthus i tidigare industrihall i Aalborg, Danmark
Arkitekt: JAJA Architects
Byggherre: Aalborg kommun

Troldtekt produkter

Takbeklädnad: Troldtekt akustikplattor
Färg: Grå natur
Struktur: Fin (1,5 mm träull)
Kantprofil: Rak kant, K0
Montering: Med Troldtektskruvar

>> Läs mer om projektet i Troldtekts referenssektion

FOTO:
Kathrin Gimmel, arkitekt och partner på JAJA Architects.