Silverhuset i skogens djupa, stilla ro

Väl gömd i skogen på Mols ligger Silverhuset och lyser som en silverskiva i terrängen. Var och en av sommarhusets 80 kompakta kvadratmeter är optimalt utnyttjade, och när mörkret faller bidrar det svarta Troldtekt-taket till att en mysig stämning sänker sig över huset.

I motsats till många andra sommarhusägare jagade Bruno Jakobsen inte havsutsikt när han skulle välja placering för familjens sommarhus. I stället ligger sommarhuset Silverhuset helt isolerat på en 5 000 kvadratmeter stor skogsmark i nationalparken Mols Bjerge. Bruno Jakobsen äger en design- och inredningsstudio, och hans professionella känsla för inredning skiner igenom i varje skrymsle och vrå av det 16 meter långa och 5 meter breda huset.

– Silverhuset är designerns egen dröm om det perfekta gömstället i skogen. Det är ett sommarhus som inte liknar något annat och där varenda en av de 80 kvadratmetrarna är optimalt utnyttjade, så att vi har plats både för övernattande gäster och barn på loftet, förklarar Bruno Jakobsen.

Mitt i naturen
Husets namn kommer från fasaden i obehandlat kanadensiskt cederträ som efter en kort tid får en naturlig silverglans. I kombination med silverfärgade och lackerade tak, takrännor och fönster uppfattas huset som en glänsande skiva i det gröna.   

Från det centrala uppehållsrummet är utsikten storslagen över de skogsbeklädda sluttningarna via stora glaspartier på båda sidor. Sidorna kan öppnas ut till den 130 kvadratmeter stora, svävande terrassen i hårt trä. Det är också anledningen till att golvet är av epoxybetong, som lätt kan torkas rent efter livlig trafik från lortiga barnfötter när uteliv och inneliv smälter samman under dagen. 

– Vardagsrummet i mitten är för familjelivet och sedan har vi sovrum i de båda ändarna. Vardagsrummet är uppdelat av en stor köksö så att de vuxna kan sitta vid matbordet medan barnen leker i vardagsrummet. Tack vare den goda akustiken med Troldtekt-taket låter det inte som om vi sitter i samma lokal, säger Bruno Jakobsen. 

Mörkret förvandlar glas till vägg
Silverhuset är utrustat med svarta Troldtekt akustikplattor, dels eftersom de många hårda ytorna i vardagsrummet kräver akustiken, dels på grund av önskan om ett svart tak.

– Bland det första jag bestämde var att vi skulle ha ett svart tak. När ljuset försvinner på kvällen är det som om taket sänker sig så att det automatiskt blir mysigare i takt med att mörkret faller. Sydsidan av terrängen är upplyst och nordsidan bakom huset är helt mörk, så tak och glas skapar väggar och man känner inte längre att man sitter i ett glashus, säger Bruno Jakobsen.

Fakta

Projekt:
80 m2 sommarhus i Mols Bjerge vid Ebeltoft, Danmark
Arkitekt:
BRUNOJAKOBSENDESIGN+Design & Interiør studio
Troldtekt Produkter
Takbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Svart 207
Struktur:
Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
Rak kant och U-spår, K0-U
Montering:
Med Troldtekt skruvar
Text & Foto
Text:
Publico
Foto:
Tommy Kosior, Troldtekt A/s