Boende med livskvalitet i fokus

Demensboendet Kvarnbacken i Nybro omges av ett lugnt villaområde och ett grönområde med vattendrag och gamla träd. Boendet har nu moderniserats med utgångspunkt från de boendes individuella behov.

Troldtekt akustikplattor har unika ljudabsorberande egenskaper och säkerställer bra akustik i t.ex. skolor och utbildningsinstitutioner
Photo: Bara Bild

Arkitekturen och i synnerhet inredningen har otroligt stor betydelse när ett traditionellt äldreboende ska förvandlas till ett trivsamt hem för personer med demens. Därför har äldreboendet Kvarnbacken i Nybro genomgått en omfattande renovering. Resultatet är 48 separata lägenheter, öppna gemensamma utrymmen och en helt ny spaavdelning.

Alla bostäder har blivit större och ljusare och fått modern standard. Varje enskild lägenhet har dessutom skräddarsytts för den boende som ska flytta in där. Respekt för individens värde och tidigare liv ska nämligen genomsyra alla aspekter av livet på Kvarnbacken och bidra till att de boende får bästa möjliga livskvalitet, trots svår sjukdom.

Omgivningarna skapar lugn och ro

De som bor på demensboendet erbjuds att delta i olika aktiviteter i de ljusa gemensamma utrymmena. Lokalerna rymmer även mindre utrymmen där de boende kan dra sig tillbaka om gemenskapen blir för överväldigande.

Möbler och målerier går i dämpade färger. Den lugna atmosfären förstärks av Troldtekts tak, som skapar god akustik i i stort sett alla rum på Kvarnbacken.