Seniorbostäder inredda för gemenskap och aktiv livsstil

I Mölnlycke, söder om Göteborg, ligger +55-bostadsgemenskapen BonTop, där seniorer kan ha ett aktivt och socialt liv. Byggnaden har en trädgård i mitten med subtropiskt medelhavsklimat under ett specialdesignat glastak. Kanozi Arkitekter står bakom designen.

I Mölnlycke, cirka 10 minuter från Göteborg, har en av Sveriges första BonTops byggts av företaget Bo Aktiv Sverige AB. BonTop är en bostadsgemenskap för personer i åldern +55 år, där social gemenskap och fysisk aktivitet står i fokus. En alldeles särskild detalj är byggnadens centrum, där det under ett specialdesignat glastak har skapats en stor trädgård med palmer, kaktusar och fruktträd i ett behagligt medelhavsklimat.

Kanozi Arkitekter har ritat projektet.

​– Den subtropiska vinterträdgården är en viktig del av byggnaden och skapar förutsättningar för social samvaro och möten även under den mörka och kalla delen av året. Dessutom är trädgården en naturlig samlingspunkt och en anledning att träffas och ta hand om anläggningen, säger Johan Casselbrant, arkitekt och chefsdesigner på Kanozi Arkitekter och fortsätter:

– Arkitektur påverkar människors levnadsvillkor och BonTop är ett exempel på att byggandet kan bidra till att skapa en social gemenskap mellan grannar, särskilt för äldre personer, och där det är enkelt och valfritt att tillbringa tid tillsammans över en kopp kaffe, en omgång petanque eller i spaavdelningen. Forskning visar att äldre mår bättre av ett socialt aktivt liv och håller sig friskare mycket längre in i ålderdomen i en gemenskap och med ett mer aktivt och mobilt liv.

Troldtekt ingår som en del av designen

De totalt 87 lägenheterna har, förutom trädgården, även tillgång till gym, pool och bastu som kan stödja de boendes fysiska aktivitet. Dessutom ligger övriga faciliteter som affärer, apotek, hälsocenter och mycket annat på gångavstånd.

Bostaden har dessutom helt privata terrasser och en zon inne i uterummet i nästan varje lägenhet – som en mellanzon mellan det privata och det gemensamma.

Klassiskt Troldtekt i naturträ har valts till flera sektioner i BonTop, bland annat i taken på alla loftgångar i byggnaden som vetter in mot den subtropiska trädgården samt på bottenvåningen och i spaavdelningen. Det bidrar till en lugn ljudmiljö och designmässigt passar Troldtekt bra ihop med de övriga material som har valts i BonTop.

– Materialvalet ligger i linje med den övergripande idén om att skapa en boendemiljö med grönt och med material som innehåller naturliga råvaror. I det sammanhanget passar Troldtekts produkter väldigt bra in, säger Johan Casselbrant.