Film: Följ med ut i skogen – och se hur certifierat trä stödjer den biologiska mångfalden

Trä som byggmaterial bidrar till den gröna omställningen. Och när träet kommer från dokumenterat hållbara skogar, bidrar den också till den biologiska mångfalden. I Troldtekt® akustikplattor ingår endast trä som certifierats enligt ledande skogsstandarder – FSC® och PEFCTM. Se mer i en ny film från skog och fabrik.

10.12.2020

På Troldtekts fabrik i den danska staden Troldhede ligger högar av obearbetat trä så långt ögat når. När träet har barkats och torkat i sex månader används det som råvara i Troldtekts originalakustikplattor.

I produktionen av Troldtekt akustikplattor används uteslutande certifierad rödgran från danska skogar. Troldtekt är både PEFC- och FSC-certifierat (FSC®C115450), och kunderna kan själva välja vilken av de två certifieringarna deras akustikplattor ska ha. På så sätt bidrar Troldtekt dels till att möta den internationellt växande efterfrågan på hållbart trä, dels till att stödja den biologiska mångfalden i naturen.

Certifiering ger plats för massor av liv

Ett exempel på varierad skog som tar hänsyn till djur och växter hittar man en timmes bilresa från Troldtekts fabrik – i Viborg Hedeplantage, och härifrån får Troldtekt en del av sitt trä. Här finns både snörräta rader av rödgran, fridlysta dammar, orörd skog och områden där marken sjuder av liv.

I filmen nedan visar Søren Dürr Grue, chef för den icke-statliga organisationen FSC Danmark, runt medan han berättar om de krav som det internationellt utbredda FSC-systemet ställer på skogarna. I filmen får du också besöka Troldtekts fabrik och höra fabrikschefen Orla Jepsen berätta hur det certifierade träet kan spåras hela vägen från träleveransen till den färdiga akustikplattan.