Ny designseriea i final i Danish Design Award

19.03.2020

Hela serien med nya Troldtekt® designlösningar finns bland finalisterna när det är dags att dela ut Danmarks nationella designpris. Lösningarna gör det möjligt att kombinera bra akustik med en rad karaktärsfulla uttryck, och serien har redan tilldelats två ledande designpriser i Tyskland.

Ett akustiktak med längsgående spår i ytan, eleganta trälister eller unika mönster. Oavsett om man föredrar det enkla eller det mer expressiva, tillför serien med Troldtekt® designlösningar ett karaktärsfullt uttryck till tak och väggar. Den nya serien innehåller nio olika designvarianter, och nu har juryn bakom Danish Design Award valt serien som finalist inför årets utdelning av det nationella designpriset.

Utdelningen äger rum vid en prisceremoni den 2 juni hos Dansk Industri i Köpenhamn. Här tävlar designserien från Troldtekt i kategorin ”Feel good – Product” som enligt Danish Design Award är ”ett designpris för lösningar som är särskilt estetiska eller eleganta och samtidigt fyller en praktisk funktion”.

– Designlösningarna är ett nytt kapitel i vår historia. Under senare år har vi löpande vidareutvecklat våra ursprungliga Troldtekt akustikplattor, så att arkitekterna får friare ramar att kombinera akustik, estetik och ett hälsosamt inomhusklimat när de jobbar med att designa inredningen. Jag är stolt över att vi nu har en hel produktserie som har chans att vinna Danmarks ledande designpris, säger Peer Leth, VD för Troldtekt A/S.

Troldtekt lanserade den nya designserien 2019 och serien har redan tilldelats de två ledande tyska designpriserna ICONIC Awards 2019 och German Design Award 2020.

Fokus på en enhetlig akustikyta

Alla Troldtekt designlösningar består, precis som våra klassiska Troldtekt akustikplattor, av de danska naturmaterialen trä och cement. Den efterföljande bearbetningen, bland annat med hjälp av CNC-teknik, ger plattorna deras unika uttryck. Serien är industriellt tillverkad och kan därför köpas till konkurrenskraftiga priser.

– Varje lösning är tänkt att ge en enhetlig akustikyta i större eller mindre skala. Dessutom har vi medvetet arbetat för att göra varje designlösning flexibel, så att plattorna i kombination med varandra kan ge stor variation i designen. Målet har varit att få form och funktion att mötas i ett brett spann av produkter, säger Michael Christensen.

Han är inhouse-arkitekt hos Troldtekt och den som står bakom designen av den nya serien.

>> Se hela serien med Troldtekt designlösningar

FAKTA: Om Danish Design Award 2020

Danish Design Awards jury belönar design i 14 olika priskategorier. Dessutom tillkommer kategorin ”People’s Choice” där befolkningen utser vinnaren. Juryn består av 15 personer från både Danmark och utlandet, som har stor kunskap och erfarenhet av design och näringsliv. Priserna delas ut i ett samarbete mellan Design Denmark och Danish Design Center.

Inlämnade produkter och lösningar bedöms generellt utifrån fyra kriterier:

  • Ekonomisk effekt – skapar lösningen värde för individer, företag och/eller samhällen?
  • Kontext – avspeglar lösningen en förståelse för användarnas behov och livssituation?
  • Innovationshöjd – är lösningen ny, skapar den nytt värde och är det troligt att den kommer att fungera som inspiration för andra?
  • Designkvalitet – uppvisar utförandet ett gott hantverk och estetiska kvaliteter?

>>Läs mer på Danish Design Awards hemsida