Troldtekt har fått utmärkelsen Architects’ Darling

11.11.2021

En jury bestående av erkända arkitekter har tilldelat Troldtekt utmärkelsen Architects’ Darling 2021 i kategorin Cradle-to-Cradle Challenge (hållbarhet). Det är den ledande tyska arkitekturportalen Heinze som står bakom utmärkelsen, som Troldtekt fick ta emot vid en prisutdelning i Celle.

Under tio år har designkonceptet Cradle to Cradle utgjort grunden för Troldtekts affärsstrategi. Nu har detta strategiska hållbarhetsfokus belönats med utmärkelsen Architects’ Darling 2021.

Arkitekturportalen Heinze står bakom priset som delades ut den 9 november i Hamburg. Här fick Troldtekts hållbarhets- och kommunikationschef Tina Snedker Kristensen ta emot den gyllene statyetten från Dr. Christine Lemaitre, direktör för DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen).

Troldtekt fick priset i kategorin Cradle-to-Cradle Challenge (hållbarhet), som är ett av juryns specialpriser på Architects’ Darling. Vinnaren har utsetts av en jury bestående av tyska topparkitekter.

Längst fram i den gröna omställningen

Troldtekt är en av byggbranschens pionjärer inom designkonceptet Cradle to Cradle. Visionen bakom Cradle to Cradle är en värld där producenter designar sina produkter för att ingå i nya kretslopp. Troldtekt antog de cirkulära principerna i sin affärsstrategi 2012, och med konkreta resultat inom hållbarhet har Troldtekt sedan dess visat hur en materialproducent kan ta täten i den gröna omställningen.

– Ambitionen med Cradle to Cradle-strategin har från början varit att göra dokumenterad skillnad för människor och miljö. Men den skulle också bidra till att lyfta vår affärsverksamhet. En cirkulär ekonomi har varit en avgörande motor för vår tillväxt under senare år, häribland den ökade närvaron på den tyska marknaden. Att vi nu har fått utmärkelsen Architects’ Darling är ett tydligt bevis på detta och något vi är väldigt stolta över, säger Tina Snedker Kristensen.

Hela sortimentet av Troldtekt träbetongprodukter – både i naturträ och standardfärger – är Cradle to Cradle-certifierat på silvernivå och är nu på väg mot guldnivå inför den kommande omcertifieringen. Med stora investeringar har Troldtekt dessutom genomfört en grön omställning i produktionen av akustiklösningar. 

FAKTA: Exempel på Troldtekts milstolpar

För att nå de uppsatta Cradle to Cradle-målen har Troldtekt investerat stort (ett större tvåsiffrigt miljonbelopp i euro) i innovativ och energieffektiv teknik på fabriken i Danmark. Några milstolpar:

  • 97,7 procent av den energi som förbrukas i vår produktion kommer i dag från förnybara källor som inte har några koldioxidutsläpp. All vår el kommer från vindkraft, och värmen till bland annat torkprocessen får vi från vår egen biovärmeugn. Vi har dessutom fasat ut fossila bränslen i våra lastbilar på fabriksområdet.
  • Vi har under de senaste tre åren minskat vår energiförbrukning per producerad Troldtekt akustikplatta med 28,6 procent, bland annat tack vare investeringar i högeffektiva torkugnar.
  • Spill från kantbearbetningen av Troldtekt akustikplattor ingår i cementproduktionen hos vår cementleverantör Aalborg Portland – och återgår sedan till det tekniska kretsloppet som råvara i ny cement. Ett pilotprojekt ska nu undersöka hur systemet kan skalas upp till att även omfatta byggplats- och rivningsavfall.
  • Troldtekt A/S är från 2020 certifierat enligt de båda ledande standarderna för hållbart skogsbruk: FSC® (FSC®C115450) och PEFC™. Allt råvirke till produktionen av våra akustikplattor är certifierat, och kunderna kan fritt välja mellan de två standarderna när de köper Troldtekt-produkter.