Nytt test: Troldtekt fungerar även i de fuktigaste rummen

17.09.2021

Ny dokumentation visar att Troldtekt kan tåla en fuktbelastning på upp till 98 procent – ihop med höga temperaturer. Det bevisar att plattorna även passar för de mest krävande våta och varma miljöerna som till exempel i simhallar.

Troldtekts akustikplattor tolererar fukt ännu bättre än man tidigare trott. Troldtekt förflyttas uppåt en nivå i CE-märkningen när det gäller den så kallade vattenbeständigheten hos akustikplattor – från C till D, vilket är den högsta nivån. Det sker efter nya tester där plattorna har utsatts för extremt hög luftfuktighet.

Den nya dokumentationen visar att Troldtekt tål en fuktbelastning på 98 procent (+/-2 procent) och samtidigt kan monteras i rum med höga temperaturer upp till minst 40 grader. Det visar att Troldtekt är ett självklart och robust val i till exempel simhallar, duschrum och spaavdelningar.

– Vi har inte ändrat något hos våra akustikplattor, men vi har testat dem i ännu tuffare förhållanden. Därmed har vi ännu starkare dokumentation för att Troldtekt passar perfekt för simhallar och andra våtrum, förklarar Vibeke Pedersen, teknisk chef på Troldtekt A/S.

De nya testerna har utförts av Teknologisk Institut i Danmark, som är ett ackrediterat institut. Testet har utförts i enlighet med den europeiska produktstandarden för undertak, EN 13964.

Naturlig styrka från cement och trä

Troldtekt cementbunden träull består av trä och cement och akustikplattorna bevarar råvarornas goda egenskaper – styrkan från cement och träets naturliga förmåga att andas. Plattorna kan inte ruttna och utgör ingen grogrund för svamp eller andra mikroorganismer.

Samtidigt är Troldtekt-plattorna formstabila och förblir plana – även i fuktiga miljöer – vilket gör att de inte bågnar med tiden. Teknologisk Institut har dokumenterat att plattornas dimensioner bara ändras med 0,05 promille om luftfuktigheten i ett rum förändras med en procentenhet.

Enligt Troldtekts miljövarudeklaration (EPD) har akustikplattorna en livslängd på minst 50 år. Efter att ha tillverkat akustikplattor sedan 1935 är Troldtekts erfarenhet dock att de tekniska egenskaperna bibehålls i minst 75–80 år.

 

Skruvar och profiler är korrosionsskyddade

För montering av akustikplattor i mycket fuktiga miljöer, där man även använder klor, erbjuder Troldtekt speciella strukturskruvar i extra korrosionsskyddat utförande, C5. För exempelvis undertak i simhallar innebär det att det nu är möjligt att välja ett komplett C60-profilsystem i stål där både profiler och skruvar är C5-klassade.

Skruvarna finns i alla färger, så att de även matchar tak och väggar med målade Troldtekt akustikplattor.