Historisk byggnad vinner ROT-priset 2021

06.10.2021

Det gamla reningshuset Gasverket Hus 8 i Stockholm har genomgått en omfattande renovering, och resultatet har nu belönats med det prestigefyllda ROT-priset. I samband med renoveringen har de historiska lokalerna utrustats med Troldtekt akustiktak.

På Tengelinsgatan 3 i Stockholm ligger den historiska byggnaden Gasverket Hus 8 som just vunnit Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2021. Priset delas ut varje år till ett renoveringsprojekt i Stockholm som utmärker sig genom att omfamna byggnadens ursprungliga stil, håller hög teknisk kvalitet och är långsiktigt hållbart.

Gasverket Hus 8 ritades ursprungligen av Ferdinand Boberg och användes för rening av kolgas. Byggnaden har alltså tidigare producerat miljöfarligt avfall. Det krävdes att den först rengjordes från kemiska ämnen, och därefter har den totalrenoverats. Ytterväggar, fönster och gångbroar har behandlats varsamt för att bevara byggnadens kulturhistoriska värde. 

Bland de få nya materialen i byggnaden finns Troldtekt akustikplattor som är monterade i de sluttande taken.

En inspirerande förvandling

Strategisk Arkitektur har utformat renoveringsprojektet med CA Fastigheter AB som byggherre och Mobil Bygg AB som entreprenör. Idag rymmer Gasverket Berghs School of Communication som erbjuder utbildningar och kurser.

Gasverkets reningshus får ROT-priset för den inspirerande transformationen av byggnaden från tomt skal till en artikulerad skönhet med framtidsmöjligheter. Projektet visar föredömligt på hur tillvaratagandet av existerande värden kan leda till kvalitativa, långsiktiga och hållbara lösningar. Byggnaden har återbrukats i sin helhet, få material har tagits bort och få nya har tillförts. Projektet har trotsat det motstånd som byggnadens tidigare föroreningar utgjorde, är juryns motivering för valet av Gasverket Hus 8 som vinnare av priset.

De övriga nominerade projekten till ROT-priset 2021 var Kvarter Jakob Mindre, Kv. Eken 7, Medborgarhuset, VRAK – Museum of Wrecks och Förskolan Panncentralen.

Behov av en behaglig ljudmiljö
Troldtekt akustikplattor omfattande nästan 700 kvadratmeter säkerställer god akustik i lokalerna. Akustikreglering är viktigt eftersom det är högt i tak och det pågår studieverksamhet, vilket kräver en behaglig ljudmiljö. Dessutom passar de rektangulära akustikplattorna i naturträ perfekt in i Gasverkets råa design och distinkta linjer. Gasverket är inredd med möbler, som är specialritade för Berghs av Campus arkitekter. 

Se en film om det prisbelönta renoveringsprojektet här:   https://www.youtube.com/watch?v=8qsm4vet8aQ

Fakta: ROT-priset

  • ROT-priset tilldelas projekt som vid renoveringar använder sig av byggnadens egenskaper, håller hög teknisk kvalitet och är långsiktigt hållbara när det gäller ekonomi, miljö och sociala faktorer.
  • ROT-priset grundades av Stockholm Builders Association 1990 och är ett årligt pris för att främja renovering i Stockholm. 
  • Prisvinnare genom åren är Nationalmuseet 2019, Eastman Institute 2017, Beckomberga 2012 och Stockholms rådhus 2010. Den 24 september 2021 överlämnades ROT-priset till Gasverket Hus 8.