Nu öppnar Danmarks första nybyggda arkitektskola i Århus

28.09.2021

Arkitektskolan i Århus har flyttat till stadsdelen Godsbanearealerne och firar sitt öppnande med en arkitekturfestival. Landets första nybyggda arkitektskola har ett industriellt och lite rått uttryck – och den fina akustiken säkerställs med Troldtekt-tak som samtidigt bidrar till att skapa en varm kontrast.

Trogen traditionen slog Arkitektskolan i Århus upp sina dörrar för skolans studenter i början av året, men allt är inte riktigt som det brukar. Ett helt nytt hus står redo för en ny generation arkitektstudenter. Danmarks första nybyggda arkitektskola, NEW AARCH, invigs officiellt måndagen den 4 oktober.

Efter drygt 50 år i den gamla köpmansgården och tio adresser i och runt Nørreport har Arkitektskolan i Århus fått nycklarna till den 12 500 kvadratmeter stora byggnaden i stadsdelen Godsbanearealerne.

Med två festivaldagar fyllda med arkitektinriktade bidrag från både Danmark och utlandet firas öppnandet av den nya arkitektskolan. Arkitekturfestivalen Opening arrangeras den 7–8 oktober 2021.

Arkitekturlaboratorium i en rå stil

Skolans rektor Torben Nielsen kallar byggnaden ett ”arkitekturlaboratorium i en rå stil” eftersom NEW AARCH har designats som en enkel och rå fysisk inramning som inbjuder till kreativ kärlek från studenterna. Betong, glas, trä och stål har valts genomgående som material, med anledning av deras robusta egenskaper och en önskan om att skapa en enkel verkstadsliknande byggnad med industriell karaktär.

Ritsalarna och de stora öppna rummen har grå Troldtekt akustiktak, där akustikplattorna har en kvadratisk form. I de stängda rummen i betongkärnorna har man valt svartmålade Troldtekt akustikplattor. De invändiga materialen är noggrant avstämda och designlösningarna i trä – Troldtekt-plattor, fönsterbrädor, golv i ändträ och den vackra biblioteksinredningen med 16 meter höga bokhyllor – skapar en varm kontrast till de råa ytorna i stål och betong.

– Vi är stolta över att vara en del av det här lokala projektet i ett internationellt format. Kommande generationers arkitekter har fått inspirerande och välfungerande ramar där de kan tänka ut och designa vackra lösningar för ett hållbart byggande. På Troldtekt är vi glada över att vara en del av detta, säger Peer Leth, vd på Troldtekt A/S.

Fakta om NEW AARCH

  • Byggnad på 12 500 kvadratmeter på Exners Plads i stadsdelen Godsbanearealerne i Århus.
  • Projektet har genomförts av ett team bestående av ADEPT, danska Bygningsstyrelsen, Triconsult, Steensen Varming, A. Enggaard A/S, Vargo Nielsen Palle, Rolvung & Brøndsted Arkitekter och Lendager Arkitekter.
  • Vecka 40 arrangerar skolan en rad event som uppmärksammar inflyttningen i det nya huset. Den 4 oktober, på skolans födelsedag, invigs skolan officiellt. Den 7–8 oktober arrangerar skolan arkitekturfestivalen Opening, och lördagen den 9 oktober har man öppet hus för hela stan.
  • Skolans bibliotek blir tillgängligt för allmänheten.