Designlösningar med v-spår vinnare av German Design Award

Troldtekts två senaste designlösningar återfinns bland vinnarna av det prestigefyllda German Design Award 2023. De formstarka akustikplattorna med diskreta v-spår fick pris i kategorin Excellent Product Design – Building and Elements.

15.12.2022

Troldtekt v-line är akustikplattor med frästa v-spår i ytan, vilket ger stor frihet att skapa formstarka rum med god akustik. Nu har German Design Council utsett de två designlösningarna, som finns i varianterna 1way och 2way, till vinnare av en German Design Award 2023.  Prisutdelningen äger rum i Berlin i februari 2023.

– German Design Award är en kvalitetsstämpel som vi är väldigt stolta över. Sedan lanseringen våren 2022 har vi upplevt en ökad efterfrågan på de nya designlösningarna. Med sina diskreta v-spår är Troldtekt v-line ett bra val för arkitekter och byggherrar som vill ha både bra akustik och ett tak med mer karaktär än en neutral yta. Det här priset är ett kvitto på det.

Det säger Jesper Kvist, Country & Business Development Manager på Troldtekt GmbH. Han tillägger att Troldtekt v-line är ett populärt val för bland annat kontorsmiljöer och bostadshus.    

Baserade på klassiska akustikplattor

Enligt motiveringen från German Design Council har plattorna en ”enastående design” som uppfyller såväl dagens som morgondagens krav. Priset delas i år ut för tionde gången och en jury har valt ut vinnarna i de 68 kategorierna. Troldtekt v-line kammade hem förstapriset i huvudkategorin Excellent Product Design och underkategorin Building and Elements.

De två nya produkterna kompletterar de övriga nio lösningarna i Troldtekts ursprungliga designserie, som lanserades 2019 och tilldelades en German Design Award 2020.

Det unika med Troldtekt v-line är att de är baserade på Troldtekts klassiska 25 mm-plattor, medan de andra lösningarna i designserien är baserade på 35 mm-plattor. Varianterna med v-line har därmed en lägre vikt och kan också tillverkas till ett mycket konkurrenskraftigt pris.  

Troldtekt v-line är certifierade i guldkategorin enligt Cradle to Cradle-konceptet för hållbar design. Certifieringen gäller både akustikplattor i naturträ och målade i de populära standardfärgerna vitt, svart och grått. 

FAKTA: Troldtekt v-line 1way och 2way 

  • Nya Troldtekt v-line har antingen sex eller tio frästa v-spår i ytskiktet på varje platta.

  • Längs plattans långsidor är ett halvt v-spår infräst, vilket skapar ett extra v-spår när två plattor monteras sida vid sida.

  • Skillnaden mellan varianterna 1way och 2way hittar man på plattornas kortsidor. Här har 1way raka kanter, medan 2way har samma halva v-spår som på långsidorna.

  • Troldtekt v-line är baserade på de klassiska 25 mm-plattorna. 

 

Läs mer om Troldtekt v-line 1way 

Läs mer om Troldtekt v-line 2way 

FAKTA: Om German Design Award 

  • German Design Award delas för tionde gången ut av German Design Council, som grundades 1953 och idag är ett världsledande designcentrum. Mer information finns på www.german-design-council.de. 

  • 2023 delas priset ut i 68 kategorier med tre övergripande designteman: ”Excellent Architecture”, ”Excellent Communications Design” och ”Excellent Product Design”. 

  • En jury bestående av ledande experter inom design har utsett årets vinnare, som får ta emot sina priser vid en officiell ceremoni i februari 2023.