Innovativa akustikplattor vinner prestigefyllt materialpris

Troldtekts akustikplattor baserade på cementtypen FUTURECEM™ är en av vinnarna av raumprobe Materialpreis 2022. Priset delas ut till enastående och innovativa byggmaterial. Det ger dessutom en plats i konceptet ’Le Box’, där 100 arkitekter får ta emot varuprover.

24.06.2022

Troldtekt baserat på FUTURECEM är akustikplattor som har ett reducerat koldioxidavtryck. Sedan lanseringen tidigare i år har plattorna fått stor internationell uppmärksamhet: En Green Product Award 2022, en German Innovation Award 2022 – och nu också raumprobe Materialpreis 2022.

Organisationen raumprobe, som bland annat har en materialdatabas online, står bakom priset. Det delas ut till enastående och innovativa byggmaterial av hög kvalitet. Troldtekt fick ta emot priset vid en ceremoni i Stuttgart onsdagen den 22 juni.

Vid prisutdelningen hade raumprobe satt upp en speciell utställning med de vinnande materialen. Dessutom kommer varuprover av alla materialen att ingå i konceptet ’Le Box’, som kombinerar en fysisk upplevelse med en presentation online. Raumprobe skickar lådan till 100 arkitekter och presenterar sedan materialen på ett så kallat ”materinar” i juli. 

Alla goda egenskaper har bevarats

Cementtypen FUTURECEM har ett cirka 30 procent lägre koldioxidavtryck än vanlig cement.

Koldioxidavtrycket från plattornas hela livscykel dokumenteras i nya miljövarudeklarationer (EPD:er). Troldtekt baserat på FUTURECEM har ett koldioxidavtryck som är 26 respektive 38 procent lägre jämfört med Troldtekt baserat på grå och vit cement, sett till plattornas hela livscykel. Alla goda egenskaper hos de klassiska cementbundna träullsplattorna – inklusive bra akustik, effektivt brandskydd och naturlig styrka – har bevarats i plattorna baserade på FUTURECEM.

– Det är en bedrift att vi kan ersätta traditionell cement med FUTURECEM utan att försämra plattans egenskaper, säger Vibeke Pedersen, teknisk chef på Troldtekt A/S.