Ny utställning: Anrik arkitektbyrå sammanfattar 100 år av dansk arkitektur

Upp til 9. April 2023 kan besökerne uppleva Dansk Arkitektur Centers nya utställning Vores Arkitektur (”Vår Arkitektur”), där den danska arkitekturens utveckling sammanfattas av Vilhelm Lauritzen Arkitekters projekt de senaste 100 åren. En av de nyare byggnaderna i utställningen är LIFE Campus med Troldtekt akustiklösningar.

21.11.2022
Photo: LIFE Campus, Kgs. Lyngby. Helene Høyer Mikkelsen, architectJens Dresling/Ritzau Scanpix

VEGA, Köpenhamns flygplats och DR Byen samt nya byggnader som Nordsjällands sjukhus, Nordø och LIFE Campus. Danmarks äldsta arkitektbyrå, Vilhelm Lauritzen Arkitekter, har i 100 år ritat byggnader som har haft stort inflytande på danskarna i olika skeden av livet – med en balans mellan funktion och design och med hänsyn till rådande behov och trender.

Nu utgör ett antal av Vilhelm Lauritzens projekt inramningen i en resa genom dansk arkitekturhistoria i form av Dansk Arkitektur Centers Utställingen invigs torsdagen den 17 november markerades med ett öppet kvällsevenemang.


Arkitektur som talar till sinnena

Utställningen med de olika Vilhelm Lauritzen-projekten presenteras med hjälp av stora interaktiva installationer, som förmedlar känslan av arkitektur skapad med människor i åtanke. Ny teknik gör det möjligt att visa besökarna hur arkitekturen kan påverka oss människor – till exempel förstärka en konsertupplevelse eller bidra med hälsofrämjande effekter.

Läs mer om utställningen Vores arkitektur och öppningsevenemanget

Photo: LIFE Campus, Kgs. Lyngby. Helene Høyer Mikkelsen, architectJens Dresling/Ritzau Scanpix

Fascinerande inlärningsmiljö med Troldtekt

Ett av de nyare projekten i utställningen är lärcentret LIFE Campus i Kongens Lyngby, som Vilhelm Lauritzen har ritat. Här ingår Troldtekt akustik Plus i olika färger.

Byggnaden är ett intressant inslag i utställningen, eftersom arkitekturen bidrar inom områden som natur, teknik och lärande, och målet är att öka intresset för naturvetenskap hos barn och unga. 

Troldtektplattorna skapar bästa möjliga förutsättningar för inlärning genom att säkerställa en behaglig ljudmiljö och ett hälsosamt inomhusklimat. Samtidigt bidrar de med en varm känsla i den annars råa designen.

Se bilderna och läs mer om LIFE Campus

 

Förutom LIFE Campus har Vilhelm Lauritzen under de senaste åren genomfört flera andra projekt med en Troldtekt akustiklösning:

Photo: Helene Høyer Mikkelsen
Akustiktak från Troldtekt i vårdbyggnad
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect
Photo: Helene Høyer Mikkelsen
Troldtekt, Vilhelm Lauritzen
Photo: Thomas Mølvig, architect MAA