Demonterbart designtak vinner German Design Award

Troldtekt tiles T24 är ett elegant akustiktak som du enkelt kan montera och demontera utan verktyg eller skruvar. Det går att få taket i en variant baserad på CO2 -reducerad cement – och den varianten har nu utsetts till vinnare av en German Design Award 2024.

12.12.2023

Redan innan lanseringen tar designtaket Troldtekt tiles T24 hem segern vid den prestigefyllda utmärkelsen German Design Award 2024. Här har juryn utsett produkten till vinnare i kategorin Excellent Product Design – Building and Elements.

– Vi är mycket hedrade över att ha vunnit ett German Design Award. Det är ett pris som vi har fått tidigare för andra av våra designlösningar, och vi vet därför att det väcker stort genklang hos framför allt arkitekter och professionella byggherrar, säger Michael Heeager Nystrup, vd på Troldtekt A/S.

När du väljer Troldtekt tiles T24 får du ett rum med bra akustik och eleganta mönster. Samtidigt får du ett nedpendlat och helt demonterbart undertak, så att det är enkelt att komma åt och inspektera montering och installationer ovanför akustiktaket.

Priset vid German Design Award går specifikt till Troldtekt tiles T24 baserade på den CO2 -reducerade cementtypen FUTURECEM™.

– Vi ser en stor potential i att utveckla nya produkter som förenar design, flexibilitet, akustik, inomhusklimat och CO2-reducerad cement. Allt detta är element som byggherrar och arkitekter har stort fokus på, fortsätter Michael Heeager Nystrup.

Enkel att montera – utan skruvar

Troldtekt tiles T24 är ett komplement till Troldtekts övriga designlösningar. Till skillnad från övriga produkter i serien monterar du akustikplattorna i ett synligt T24-profilsystem. Det innebär att du varken behöver använda verktyg eller skruvar, vilket också gör taket enkelt att demontera igen.

Själva akustikplattorna till lösningen är en anpassad 25 mm-variant av designlösningen Troldtekt tiles, som har frästa spår i ytan så att det uppstår ett mönster av rektangulära fält. När du monterar två skivor bredvid varandra uppstår ett extra spår som passar T24-skenan. Skenorna dras visuellt. upp i taket som får ett nästan sömlöst uttryck.

 

Minskat CO2 -avtryck

Under våren 2022 lanserade Troldtekt nya akustikplattor som är baserade på FUTURECEM, och från och med årsskiftet ersätter den nya cementtypen all grå cement i produktionen av Troldtekt-plattorna.

Troldtekt baserad på FUTURECEM har under hela produktens livscykel ett CO2 -avtryck som är 26 procent lägre än för Troldtekt baserad på grå cement och 38 procent lägre än för Troldtekt baserad på vit cement.

German Design Council står bakom German Design Award och vinnarna får officiellt ta emot priset vid en prisutdelning i januari 2024.

FAKTA: Tre fördelar med Troldtekt tiles T24

Enkel att montera och demontera

I det nedpendlade T24-profilsystemet monterar du Troldtekt akustikplattor utan verktyg eller skruvar. Det innebär att du får ett helt demonterbart undertak. 

 

Välj själv mönster

Du väljer själv om varje akustikplatta till lösningen ska ha 4 eller 7 frästa spår. Ett halvt spår har frästs på alla fyra sidor av skivan, så när två skivor monteras bredvid varandra uppstår därför ett spår som passar T24-profilen. Om du vrider på utvalda plattor kan taket få ett mer varierat uttryck.

 

Två färgalternativ

Akustikplattorna till Troldtekt tiles T24 finns i två standardfärger – vit 101 och svart 207 (FUTURECEM). Skensystemet finns även i vitt och svart, så att du kan matcha färgen på akustikplattorna.