Läs om höjdpunkterna från Stockholm Design Week

I februari var det mycket liv och rörelse i den svenska huvudstaden när Stockholm Design Week hölls med ett brett utbud av inspirerande arrangemang. Troldtekt deltog både på veckans stora designmässa och vid flera evenemang runt om i staden.

18.04.2024

Under hela vecka 6 präglades Stockholm av evenemang, utställningar, öppna showrooms och andra upplevelser för designintresserade. Veckans gäster kunde träffas och uppleva Troldtekt på flera platser under veckan.

Syftet med Stockholm Design Week är att främja skandinavisk design internationellt och detta sker bland annat på den återkommande Stockholm Furniture Fair, som är Skandinaviens största event för möbel- och belysningsdesign samt arkitektur. Det fanns även många andra evenemang där gästerna kunde delta i spännande arrangemang med fokus på design.

 

 

Arkitektutställning: Upplev Troldtekt akustikplattor på Stockholm Furniture Fair

Jordens Arkitekter deltog på Stockholm Furniture Fair med utställningen ”Farming Architects” som handlade om framtidens integration mellan arkitekturen vi bor i och jordbruken vi får våra livsmedel från. I en 300 kvadratmeter stor paviljong uppförd av hampa-byggelement kunde gästerna uppleva allt från större bostadshus till seniorbostäder och timmerhus som byggts i samspel med jordbruket – både i och utanför städerna. Med utställningen fokuserade Jordens Arkitekter snarare på processen än de färdiga byggnaderna.

Arkitektfirman hade valt Cradle to Cradle Certified® Troldtekt akustikplattor baserade på den CO2-reducerade cementtypen FUTURECEM™ som en av utställningens produkter.

– Vi är mycket glada över att Troldtekt deltar på mässan. Vi älskar materialet och bygger till och med alla våra displayskärmar med Troldtekt akustikplattor för att visa upp våra projekt. Troldtekts filosofi när det gäller hållbarhet ligger i linje med Jordens Arkitekters målsättningar och Troldtekt passar perfekt som framtidens byggmaterial, sade Jacob Wallér, grundare av Jordens Arkitekter, inför mässan.

Den 300 kvadratmeter stora montern väckte stor uppmärksamhet och lockade även många besökare till ett samtal om akustik och design med Linus Mollberg, Area Sales Manager på Troldtekt AB.

 

Seminarium: Bygga för alla sinnen?

Hur påverkar material, lukt, ljus, färg och akustik vår inlärning? Det var huvudtemat vid ett morgonseminarium på Danmarks ambassad i Stockholm, som Troldtekt var medarrangör till. I evenemanget, som var fullt bokat med väntelista, deltog:

  • Klaudio Muca, F&U-arkitekt, CEBRA Architecture
  • Jonas Kjellander, arkitekt, Sweco Architects
  • Tina Snedker Kristensen, hållbarhets- och kommunikationschef, Troldtekt A/S
  • Moderator: Stéphane Vindum Barbou des Places, Danmarks ambassad i Stockholm

 

Förmiddagens huvudperson var Klaudio Muca som berättade om forskningsprojektet WISE. Med forskningsprojektet WISE har CEBRA undersökt hur arkitektur kan främja livslångt lärande i skolan och på arbetsplatsen. Projektet hämtar idéer från ledande filosofer inom utbildning och entreprenörskap – och bygger på forskning inom bland annat kognitiv psykologi.

Jonas Kjellander pratade om arkitektur för livslångt lärande och fokuserade särskilt på inlärningsmiljöer och social hållbarhet i sitt inlägg.

Tina Snedker Kristensen höll ett föredrag om materialens inverkan på inomhusklimatet – med fokus på akustik, materialhälsa samt Troldtekts arbete med Cradle to Cradle-konceptet.

 

Två trevliga showroom-event hos Studio B3

Designintresserade kunde även möta Troldtekt hos Studio B3 – på Barnhusgatan i hjärtat av Stockholm. Studio B3 är Stockholms största showroom med 36 utställare inom möbler, ljus och övrig inredning.

Under Stockholm Design Week bjöd showroomet in till två informella nätverksevenemang, ”Music & Mingle” och ”After Fair Evening”. Troldtekt är en fast del av utställningen hos Studio B3 på en våning, som för närvarande håller på att byggas om. Men även om den permanenta montern för närvarande är nedmonterad kunde besökarna uppleva Troldtekts akustiklösningar i form av en vägg med designlösningen Troldtekt rhombe i gula färgnyanser.

Vid båda nätverksevenemangen kunde besökarna träffa konsulter från Troldtekt för ett informellt samtal om akustik och design.

 

Stockholm Design Week ägde rum 5–11 februari 2024.