Premiär i Leipzig: Cirkulära moduler kommer att revolutionera byggbranschen

Med sina flexibla modulsystem vill företaget Urban Beta bygga cirkulära byggnader ”on demand”. Konceptet har sin världspremiär i en tillbyggnad till Leipzig International School – där Troldtekt är en del av designen. Den 22–23 februari 2024 delade projektpartnerna med sig av sina erfarenheter under ”Circular Partners Day” på skolan.

01.03.2024

Behoven i en byggnad kan förändras över tid. Man behöver kanske skala upp för fler personer – eller ner för färre. Kanske ska byggnaden ha en annan funktion eller flytta till en helt annan plats.

Med sina ekonomiskt attraktiva modulsystem vill det tyska företaget Urban Beta revolutionera byggbranschen. Systemet Betaport är tänkt som flexibla byggmoduler ”on demand”. Om en skola till exempel behöver expandera kan Urban Beta leverera ett antal robottillverkade moduler av hälsosamma och cirkulära råvaror.

Det har Urban Beta nu gjort till Leipzig International School och Troldtekt akustikplattor är en del av designen. Den 22–23 februari 2024 bjöds projektpartners in till ett evenemang i den nya Betaport-utbyggnaden i Leipzig. Som en del av evenemanget intervjuade Urban Beta de företag som har levererat material till det innovativa projektet.

Troldtekts hållbarhets- och kommunikationschef Tina Snedker Kristensen deltog i en intervju med den erkända fackjournalisten Miriam Beul. Intervjun ägde rum på skolan i Leipzig torsdagen den 22 februari.

Så lång livscykel som möjligt

Urban Beta fokuserar på att använda återvinningsbara material med fokus både på koldioxidavtryck och på hållbarhet i en bredare bemärkelse. Syftet är att modulerna och materialen ska ha så lång livscykel som möjligt. Med Troldtekts mångåriga strategiska arbete med Cradle to Cradle-principerna passar akustikplattorna väl in i det konceptet.

Troldtekt-plattorna består av dansk cement och trä från certifierade danska skogar (PEFC™ och FSC®C115450). Akustikplattorna har uppnått Cradle to Cradle-certifiering på guldnivå, de har en livslängd på minst 50–70 år och kan både repareras och målas upprepade gånger utan att de akustiska egenskaperna försämras.

Troldtekt cementbunden träull är dokumenterat fria från skadliga ämnen och kan därför återföras på ett säkert sätt till naturens kretslopp. Avfall från Troldtekts produktion ingår dessutom i det tekniska kretsloppet som råvara i Aalborg Portlands cementproduktion.

Redan 2022 samarbetade Urban Beta och Troldtekt för första gången när designlösningen Troldtekt line monterades i Urban Betas monter på Greentech Festival i Berlin. Samma lösning – svartmålad Troldtekt line – har valts till projektet på Leipzig International School.

Läs mer om konceptet Betaport Systems