Cradle to Cradle-certifierade akustikplattor med lägre koldioxidavtryck vinnare av Deutscher Nachhaltigkeitspreis

Troldtekts Cradle to Cradle guld-certifierade akustikplattor baserade på cementtypen FUTURECEM™ har utsetts till vinnare av Deutscher Nachhaltigkeitspreis 2023. Priset är – enligt organisationerna bakom – Europas främsta utmärkelse inom miljömedvetenhet och socialt engagemang.

05.12.2022
Photo: Frank Fendler

Jesper Kvist, Country & Business Development Manager på Troldtekt GmbH, fick torsdagen den 1 december 2022 gå upp på scenen i Düsseldorf för att ta emot det prestigefyllda priset Deutscher Nachhaltigkeitspreis 2023. Vinnare i kategorin ’Design’ är Troldtekts nya akustikplattor baserade på den koldioxidreducerade cementtypen FUTURECEM™ från Aalborg Portland.

– Det var med enorm stolthet jag gick upp på scenen vid prisutdelningen. Troldtekt är ett av bara 15 företag som fick ta emot pris, så vi är i väldigt fint sällskap, säger Jesper Kvist.

Troldtekt akustikplattor består av trä och cement. Det är cementen som ger plattorna deras styrka, hållbarhet och brandsäkerhet. Men det är också cementen som står för nästan hela koldioxidavtrycket.

Jesper Kvist fortsätter:

– Därför är det en liten revolution att vi har börjat använda en ny cementtyp som har ett betydligt lägre koldioxidavtryck än traditionellt cement. Dessutom är Troldtekt baserat på FUTURECEM, precis som våra andra akustikplattor, Cradle to Cradle-certifierade på guldnivå. Nu har vi fått det bekräftat av ledande experter att Troldtekt har tagit ett stort steg framåt, och vi hoppas att priset ska inspirera andra tillverkare av cementbaserade produkter.

 

Ett betydligt lägre koldioxidavtryck

FUTURECEM utnyttjar synergin mellan kalcinerad lera och kalkfiller. På så sätt kan en stor del av den brända klinkern i cementen ersättas, och resultatet är cement med lägre koldioxidavtryck.

Sett till produktens livscykel har Troldtekt akustikplattor baserade på FUTURECEM ett koldioxidavtryck som är:

  • 26,4 procent lägre än Troldtekt baserat på grå cement
  • 37,7 procent lägre än Troldtekt baserat på vit cement.

Cradle to Cradle-certifieringen är ett bevis på att Troldtekts akustikplattor är fria från skadliga ämnen. Avfallet från Troldtekts cementbundna träull kan återföras till det biologiska kretsloppet som jordförbättringsmedel och återanvändas i det tekniska kretsloppet som råvara vid cementtillverkning.  

 

Imponerade på juryn

Både det reducerade koldioxidavtrycket och Cradle to Cradle-certifieringen var viktiga faktorer när Troldtekt utsågs till vinnare av Deutscher Nachhaltigkeitspreis. Här kan du läsa utdrag ur expertjuryns motivering:

”Troldtekts nya akustikplattor har hela 30 % lägre koldioxidavtryck än liknande produkter...

… Träet gör att Troldtektplattorna andas, medan cementen ger önskad styrka, hållbarhet och brandsäkerhet. Allt detta utan skadliga kemikalier. Produkten har en utlovad livslängd på 50 till 70 år och kan därefter återvinnas i stället för att hamna i soporna (Cradle to Cradle-certifiering på guldnivå). På så sätt bidrar Troldtekt akustikplattor till ledande certifieringar av klimat- och miljövänliga byggnader, samtidigt som de rent visuellt bidrar med en dekorativ touch.”

FAKTA OM DEUTSCHER NACHHALTIGKEITSPREIS:

  • Sedan 2008 har Deutscher Nachhaltigkeitspreis delats ut av Stiftung Deutscher Nachhaltigkeitspreis e.V. i samarbete med bland annat den tyska regeringen.
  • Organisationerna bakom priset beskriver det som Europas främsta utmärkelse inom miljömedvetenhet och socialt engagemang.
  • Priserna delades ut i samband med den tyska hållbarhetsdagen den 1–2 december 2022, med förbundskansler Olaf Scholz som en av hedersgästerna.
  • I år fanns det sex olika kategorier, bland annat ”Design”, där Troldtekt utsågs till vinnare. Michael Braungart, en av grundarna till Cradle to Cradle-konceptet, fick ta emot ett hederspris.

FAKTA OM TROLDTEKT:

  • Troldtekt A/S är en ledande utvecklare och tillverkare av akustiklösningar för tak och väggar.
  • Sedan 1935 är danskt trä och cement råvarorna i produktionen, som sker i Danmark under moderna, miljövänliga förhållanden.
  • Troldtekts affärsstrategi baseras på det hållbara designkonceptet Cradle to Cradle.
  • Sedan våren 2022 är Troldtekt en del av Kingspan Group, en multinationell koncern med säte i Irland, som levererar högeffektiva byggmaterial till den globala byggmarknaden – och har verksamhet i mer än 70 länder.

MER INFORMATION:

Tina Snedker Kristensen, hållbarhets- och kommunikationschef på Troldtekt A/S
Tel: +45 8747 8124 // E-post: tkr@troldtekt.dk

Photo: Frank Fendler
Photo: Ralf Ruehmeier
Photo: Ralf Ruehmeier
Photo: Dariusz Misztal
Photo: Ralf Ruehmeier
Photo: Dariusz Misztal
Photo: Ralf Ruehmeier
Photo: Christian Koester