Troldtekt får kunglig utmärkelse för framgångar på den tyska marknaden

26.08.2022

Troldtekt GmbH fick den 26 augusti ta emot HRH Crown Prince Frederik International Business Award. Priset delas ut till danska företags utländska bolag eller partners som främjar dansk export. En stark affärsmodell med hållbara lösningar är ett av kriterierna.

Med lösningar som både säkerställer bra akustik och bidrar till mer hållbara byggnader har Troldtekt fått en framgångsrik start på den tyska marknaden. Det har nu lett till en av årets tre HRH Crown Prince Frederik International Business Awards. Troldtekt får det prestigefyllda exportpriset i kategorin ”Green Solutions”.

– Det är svårt att sätta ord på hur stolta vi är över att få ta emot HKH Kronprins Frederiks pris för våra insatser. Tyskland är en marknad med enorm potential för danska byggföretag. Precis som vi ser i Danmark är byggherrarna i Tyskland redo att investera i dokumenterat hållbara byggmaterial. Hos Troldtekt har vi samtidigt gått all in för att bygga upp en rikstäckande tysk säljorganisation som förstår branschen, kulturen och inte minst arkitektmarknaden, säger Peer Leth, vd på Troldtekt A/S.  

På uppdrag av det tyska dotterbolaget Troldtekt GmbH fick Country & Business Development Manager Jesper Kvist ta emot priset av HKH Kronprins Frederik vid en ceremoni på Amalienborg fredagen den 26 augusti.

Strategiskt fokus på cirkulär ekonomi

En del av motiveringen bakom priset till Troldtekt är företagets strategiska arbete med designkonceptet Cradle to Cradle under mer än tio års tid. Konceptet säkerställer att akustikplattornas materialhälsa är grundligt dokumenterad. Både Troldtekt-plattorna och produktionsavfallet kan återvinnas i ett biologiskt eller tekniskt kretslopp, och 98 procent av energin till produktionen kommer från förnybara källor. Dessutom har Troldtekt under 2022 lanserat akustikplattor med en ny patenterad koldioxidreducerat cementtyp.

”Byggbranschen står globalt sett för 35 till 40 procent av alla koldioxidutsläpp och all resursförbrukning. Och med massor av tyska byggprojekt under de kommande åren har Troldtekts tyska dotterbolag ett gyllene tillfälle att inte bara bidra till att minska utsläpp och resursförbrukning, utan faktiskt göra ett positivt klimatavtryck”, står det i ett pressmeddelande från Danish Export Association.

Får priset i fint sällskap

Det prestigefyllda exportpriset delas ut i ett samarbete mellan det danska kungahuset, Danish Export Association och det danska utrikesdepartementet. HKH Kronprinsen är ordförande i juryn som delar ut totalt tre priser. I år gick de övriga två priserna till Novo Nordisk France för återvinningen av insulinpennor och till Copenhagen Offshore Partners för spridningen av havsbaserad vindkraft till Östasien.

– Priset är en bekräftelse på att vi valde rätt när vi bestämde oss för att bygga upp en lokal tysk säljorganisation där vi håller fast vid våra danska värderingar. Det är en otroligt stor ära att få ta emot ett så här förnämligt pris i ett så fint sällskap. Det ger oss ett starkt stöd för en fortsatt tillväxt i Tyskland, säger Jesper Kvist.

Det är inte första gången som en medlem av det danska kungahuset delar ut ett pris till Troldtekt. 2020 var det HKH Kronprinsessan Mary som delade ut DI Priset för Troldtekts gröna omställning. Och 2010 fick Troldtekt ta emot Byggeriets Miljöpris från HKH Kronprins Frederik.

FAKTA OM HRH CROWN PRINCE FREDERIK INTERNATIONAL BUSINESS AWARDS:

  • HRH Crown Prince Frederik International Business Awards delas ut varje år sedan 2020.
  • Priset har instiftats som ett samarbete mellan det danska kungahuset, Danish Export Association och det danska utrikesdepartementet.
  • Priserna delas ut i tre kategorier: Business Excellence, Green Solutions och Export Achievement.
  • Vem som helst kan nominera en pristagare. Det kan vara personer, agenter, distributörer, dotterbolag eller andra utländska företag som har gjort en extraordinär insats för att marknadsföra danska produkter och lösningar internationellt.

FAKTA OM TROLDTEKT:

  • Troldtekt A/S är en ledande utvecklare och tillverkare av akustiklösningar för tak och väggar.
  • Sedan 1935 är danskt trä och cement råvarorna i produktionen, som sker i Danmark under moderna, miljövänliga förhållanden.
  • Troldtekts affärsstrategi baseras på det hållbara designkonceptet Cradle to Cradle.
  • Sedan våren 2022 är Troldtekt en del av den irländska koncernen Kingspan Group, som levererar högeffektiva byggmaterial till den globala byggmarknaden – med verksamhet i över 70 länder.

MER INFORMATION:

Tina Snedker Kristensen, hållbarhets- och kommunikationschef på Troldtekt A/S
Tel: +45 8747 8124 // E-post: tkr@troldtekt.dk

Peer Leth, vd på Troldtekt A/S
Tel: +45 2421 9445 // E-post: ple@troldtekt.dk

Mette Kristensen, Communications Consultant på Danish Export Association
Tel: +45 28 85 64 30 // E: mek@danishexport.dk