I KinderNaturGarten är det mesta runt

I nya KinderNaturGarten i Darmstadt handlar det bokstavligt talat om runda former. Den ellipsformade enplansrotundan med grönt tak och en golvyta på omkring 1 000 kvadratmeter är en del av det innovativa Alnatura-Campus i den sydvästra delen av staden.

Akustiktak från Troldtekt i skolbyggnad
Photo: Dipl.-Ing Olaf Wiechers (Engineer)

På den sammanlagt 55 000 kvadratmeter stora ytan ryms, förutom den statliga Waldorfförskolan, det nya huvudkontoret för den ekologiska livsmedelshandeln i Tyskland samt en vegetarisk restaurang och en ekologisk shopping- och upplevelsepark.

KinderNaturGarten har plats för upp till 88 barn. Det viktigaste i den waldorfpedagogiska inriktningen är den dagliga naturupplevelsen. Därför har var och en av de sammanlagt fem grupperna direkt tillgång till det cirka 3 300 kvadratmeter stora trädgårdsområdet. Det andra grönområdet finns i den öppna innergården som binder samman de tre viktigaste användningsområdena – grupprum, allrum och administration. Områdena är ordnade enligt solens gång från öst till väst. Grupprummen och allrummet ligger i byggnadens södra halvcirkel medan administrationen, ingången och teknikrummet ligger i den norra halvcirkeln.

Varje grupp har sina egna toaletter och sina egna sov-, garderobs-, matlagnings- och matplatser. Dessutom finns det separata vilo- och rörelserum och ett stort allrum med speciella rörelseelement som också finns tillgängligt för föräldra-/barnkurser.

KinderNaturGarten är helt tillgänglig för personer med funktionsnedsättning och när den byggdes satsade de planeringsansvariga särskilt på naturliga och förnybara material som trä, lera eller linoleum. Inuti de ljusa byggnaderna utsöndrar träskåp och trämöbler av bok och al en trevlig doft i rummet. Golven lyser i starkt rött och gardinerna i soligt gult. Lerväggarna matchas i naturvitt till dessa skarpa färger.

Troldtekt akustikplattor i taket är utformade för att passa till möblerna och de bidrar till helhetskänslan. Akustikplattorna är tillverkade av naturmaterialet trä och cement av danska råvaror och ger en dokumenterat hållbar akustiklösning, med unika ljudabsorberande egenskaper, och säkerställer ett hälsosamt inomhusklimat.