Närhet och utsikt i Farum

Barnen i Farum Nordby har fått ett nytt barnhus i form av en trygg och vänlig plats som samtidigt öppnar sig mot naturen och världen runtomkring.

Akustikplattor från Troldtekt som väggbeklädnad i barninstitution
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Barnhuset är enkelt och flexibelt strukturerat i tre stora trapetsformade hus med snedtak, som skjuter sig ut i landskapet i varsin riktning som tre stora stenar. Enheterna förenas i ett centralt rum med entré, garderober och kök. Utifrån är greppet mycket tydligt med de tre svarta ”stenarna” och den mittersta, vita ”stenen”.

Enheterna är delade i två, med en mer inåtvänd, tillbakadragen del och en mer öppen del med högt i tak, från vilken lekplatsen är tillgänglig. Totalt finns det plats för 80 förskolebarn plus 35 skolbarn, som körs med skolbuss därifrån varje morgon.

Inneklimat i högsätet

Hos Farum Nordby Børnehus har man både sjön och skogen precis i närheten, men även på insidan är närheten viktig. Därför har man lagt vikt på varma och taktila material, berättar arkitekt Nan Bröchner från tnt arkitekter.

Linoleumgolvet har valts i en varm, ljus färg, och de stora fönsternischerna i husen är i kryssfaner. Taken är klädda med Troldtekt akustikplattor i färgen naturträ, som ger en god akustik till alla rum och som med den naturliga, varma färgen tillför en gyllene ton i rummen.

Takfönstren i de mindre rummen ger en behaglig nivå av dagsljus i barnhuset, fint kompletterat av lamparmaturer som kan anpassas efter rummen och spotlights som lyser upp väggarna med barnteckningar. Inneklimatet har med andra ord haft hög prioritet i barnhuset, så att barn och anställda får uppleva både frisk luft, god akustik och behaglig, stämningsskapande belysning.