Hållbar ny byggnad för nästa generation

Barn- och ungdomshuset på Pankratiusstraße i tyska Darmstadt kombinerar tre olika verksamheter i en och samma byggnad, något som har åstadkommits med hjälp av byggnadsteknisk finess.

Photo: Thilo Ross

Centralt i stadsdelen Martinsviertel har den lokala arkitektbyrån Waechter + Waechter Architekten skapat en totalt 2 600 kvadratmeter stor tvåvåningsbyggnad med förskola, fritidshem och fritidsgård.

Den visuellt tilltalande fasaden kombinerar stora glaspartier med ljus betong samt träfärgade fönsterprofiler och väggpaneler. Det gör att byggnaden smälter väl in i den omgivande bebyggelsen, som utgörs av bostäder och ett tekniskt universitet.

Grönt tak som innergård

På andra våningen ligger förskolan, med plats för cirka 80 barn. En speciell arkitektonisk lösning är att delar av byggnadens gröna tak fungerar som en cirka 520 kvadratmeter stor innergård i anslutning till verksamhetens  grupprum och funktionella utrymmen. Glaspartier från golv till tak släpper in mycket ljus samt skapar en öppen och trivsam atmosfär.

På bottenplan finns bland annat fyra stora uppehållsrum med mellanliggande grupp- och vilorum för skolbarnen samt en separat matsal. Fritidshemmet på bottenvåningen har ett centralt beläget allrum i anslutning till entrén, med glaspartier från golv till tak som ger ett ljust, öppet och välkomnande intryck.

Betong och trä som dominerande material

Den nya, hållbara byggnaden utsågs till en av vinnarna i tävlingen ”Vorbildliche Bauten 2020” (”föredömliga byggnader”) i den tyska delstaten Hessen, och exteriörens karaktäristiska materialkombination går igen även inomhus. Ljusa betongväggar och -golv kombineras med fönsterkarmar och andra detaljer i ljust trä. Den tydliga strukturen framhävs ytterligare av vita dörrar och möbler. Gardiner i olika färger skapar accenter. I taket har man installerat Troldtekt akustikplattor i naturträ, som passar perfekt in i helhetskonceptet och bidrar till den trivsamma atmosfären.