Ny förskola i Hannover

Den här nya kommunala förskolan erbjuder mycket plats för lek och passar dessutom bra ihop med omgivande bebyggelse från mitten av 1800-talet. Nybyggnationen bidrar till att tillgodose behovet av barnomsorg i Hannover.

Photo: Frank Aussieker

De yngsta samhällsmedborgarna är i riktigt goda händer på förskolan i Hannover-stadsdelen Linden-Nord, som slog upp portarna sommaren 2021. Här kan de leka och vara kreativa tillsammans medan föräldrarna jobbar. Totalt fyra avdelningar ryms på den cirka 1 300 kvadratmeter stora ytan. På Walter-Ballhause-Straße har den kommunala fastighetsförvaltningens arkitekter lyckats med visionen att skapa ett energieffektivt passivhus, där både själva lokalerna och varmvattnet värms upp med fjärrvärme. Rummen ventileras med hjälp av ett centralt ventilationsaggregat med värmeåtervinning. Dessutom genereras en del av energin av solpaneler på taket.

Tegelfasad med trädetaljer

Den massiva trevåningsbyggnaden är förbunden med det så kallade ”lekhuset” via en gemensam entré med skyddande tak. Tillsammans bildar dessa två byggnader ett familjecentrum. Huvudbyggnaden i rött tegel smälter väl in med de övriga byggnaderna längs gatan. Fönstren i trä och aluminium från golv till tak passar visuellt perfekt till de närbelägna husen från mitten av 1800-talet. De träklädda burspråken som sticker ut från tegelfasaden skapar spännande blickfång.

Trädetaljerna återkommer även i den anslutande enplansbyggnaden som öppnar upp mot den stora gården med massor av lekmöjligheter. Även här är ljusinsläppet generöst tack vare stora fönster.

Akustikplattor skapar en trivsam atmosfär

Alla rum i den tillgänglighetsanpassade byggnaden är ljusa, välkomnande, öppna och barnvänliga. Fönsterkarmar i ljust trä, färgade golv och väggar delvis målade i glada färger kombineras med övervägande vita möbler i korridorer och uppehållsrum, vilket skapar en trivsam och behaglig atmosfär. Inredningen passar perfekt ihop med de ljusbruna akustikplattorna, som har installerats i såväl grupp- och uppehållsrum som i sanitära utrymmen.