Med tak som ett omvänt hav

På den privata förskolan Skovbo föredrar man att spendera dagen i djurhagen och få naturen under naglarna och stövlarna. Men förskolan har naturligtvis även en egen lekplats och ett eget hus. Här har leken fått en central plats.

Troldtekt, Skovbo Kindergarten
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

De flesta måltider på förskolan intas under ett stort skärmtak som erbjuder skydd för vädret. Skärmtaket täcker en stor träterass, som är en central del av förskolan och binder samman inne och ute. Huset är i rödputsat tegel med detaljer i trä. Inomhus är inredningen mycket öppen med en ”lekstuga”, verkstäder, garderober, toaletter, kök och mötesrum.

Det dras in mycket skogsbråte och brasdoft i huset, men det är samtidigt en trevlig plats för inneliv. Därför har även akustiken varit en viktig parameter som arkitekten Kim Egholm har tagit på stort allvar. Resultatet är ett sluttande tak och en akustik som imponerar på såväl husets gäster som anställda. De upplever att naturen, i form av trä, har följt med in i huset.

Wave inspirerar

När Kim Egholm ritade huset utgick han från hur barn leker och använder ett hus. Det gav inspiration till att bryta upp takytan och ge ett mer lekfullt uttryck. Ett traditionellt naturfärgat Troldtekttak som pryds här och var av den alternativa Troldtektplattan Wave, som har ett helt annat uttryck på grund av dess vågform.

Wave ger ännu bättre akustik, men är även ett starkt element i en annars anonym rumsyta. ”Barn ligger ofta och tittar upp i taket när de leker, och därför har jag tänkt på taket som ett omvänt hav där Wave-plattorna flyter omkring, lite som flottar. Det gör även taket mer intressant att titta på”, berättar Kim Egholm.